18-9-2019

Prinsjesdag 2019: maatregelen voor starters

Gisteren werd tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt dat het kabinet gaat onderzoeken of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft. Dit zou betekenen dat starters enkele duizenden euro's minder eigen geld hoeven in te leggen bij de koop van een eerste woning. Het is echter de vraag of deze maatregel een oplossing zal zijn voor de startersproblematiek.

Op dit moment betaalt iedereen die een woning koopt twee procent overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde. Bij een woning van € 250.000 komt dat neer op € 5.000 die uit eigen zak betaald moet worden. Het kabinet overweegt de belasting voor starters nu af te schaffen, waardoor er dus minder spaargeld benodigd is.


Startersproblematiek

Hoewel dit natuurlijk goed nieuws is voor de starters, zal de maatregel niet alle startersproblematiek oplossen. Er is namelijk erg weinig woningaanbod voor starters en een gebrek aan financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor starters met een tijdelijk contract of een grote studieschuld. 

Maatregelen die meer effect zouden hebben zijn bijvoorbeeld het aflossingspercentage van startershypotheken verlagen naar tachtig procent of een starterspremie. Lees meer over onze ideeën hierover in ons persbericht.