27-3-2019

Explosieve groei private leasecontracten heeft invloed op hypotheekaanvragen

De aanschaf van een auto op basis van een private lease-constructie wordt steeds populairder. Het aantal contracten is in 2 jaar gestegen met 350 procent, blijkt uit cijfers van het BKR (Bureau Krediet Registratie). Niet iedereen weet echter dat private lease een grote invloed kan hebben op je maximale hypotheekbedrag.

Afhankelijk van het maandbedrag voor de leaseauto, kan je soms wel tienduizenden euro’s minder lenen voor de aankoop van een eerste of volgende woning.

Sinds 1 juli 2016 wordt het financiële deel van je private lease contract (65 procent van de totale leasesom) geregistreerd bij het BKR. Een hypotheekverstrekker beschouwt het private lease-contract bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag als een financiële verplichting, waardoor dit negatieve invloed heeft op het maximale leenbedrag.

Vaak worden klanten bij het sluiten van zo’n contract hier niet actief op gewezen en komen zij hier pas achter bij het afsluiten van een hypotheek. “Een private lease-contract kan een goede oplossing zijn voor consumenten die niet in één keer een groot bedrag in de aankoop van een auto willen steken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van de invloed die dit contract kan hebben op het maximale leenbedrag bij de aankoop van een woning”, benadrukt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. 

Bekijk een rekenvoorbeeld

Lees het hele persbericht