7-2-2019

Starters kiezen voor 30 jaar vaste rente

Steeds meer starters zetten hun hypotheekrente zo lang mogelijk vast. Het aantal starters dat voor een vaste renteperiode van dertig jaar kiest, is de afgelopen jaren explosief gestegen: op dit moment gaat het om een kwart van de klanten van De Hypotheker.

Het aantal klanten dat hun hypotheekrente voor dertig jaar vastzet is in 2018 met 44 procent gestegen ten opzichte van 2017. Deze toename kan grotendeels verklaard worden door de historisch lage rentes.

Is de rente zo lang vastleggen een goed idee?

Het lang vastleggen van de hypotheekrente is niet altijd een goed idee. Zo verhuizen veel starters na een aantal jaar naar een volgende woning, en de hypotheekvoorwaarden meenemen is niet altijd vanzelfsprekend. Klanten doen er dan ook goed aan om bij het afsluiten te onderzoeken of ze hun hypotheek eventueel kunnen meenemen naar een volgende woning.

Verschillen per regio

Uit data van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat in 2018 achttien procent van de starters een hypotheek aanvroeg met een rentevaste periode van dertig jaar. De percentages verschillen per regio: in Limburg zette maar liefst 38 procent van de aanvragers hun rentevaste periode voor dertig jaar vast, terwijl in Noord-Holland slechts tien procent hiervoor koos.