29-4-2019

Subsidieregeling zonnepanelen wordt verlengd

Goed nieuws voor woningeigenaren met zonnepanelen of mensen die er over nadenken om ze aan te schaffen: de subsidieregeling, waarmee je zonnestroom die je niet zelf verbruikt kunt terugleveren aan de leverancier, wordt tot 1 januari 2023 verlengd.

Deze zogenaamde salderingsregeling, die in eerste instantie tot 2020 zou gelden, zorgt ervoor dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk zijn voor huishoudens en mkb-bedrijven, omdat je bespaart op je energierekening. De terugverdientijd is met deze regeling zo'n 7 jaar.

Zonnepanelen worden goedkoper

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd totdat energieleveranciers in 2031 geen vergoeding meer geven voor teruggeleverde zonnestroom. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het tegen die tijd ook zonder subsidieregeling aantrekkelijk zijn om te investeren in zonnepanelen. 

Grote stijging in capaciteit

Op dit moment liggen er zonnepanelen op ongeveer 600.000 van de 8 miljoen Nederlandse woningen. Samen zorgen deze panelen voor 2.300 megawatt aan vermogen, 37 procent meer dan een jaar eerder. Bij bedrijven was er maar liefst een toename van 71 procent in vergelijking met vorig jaar. Het aantal zonneparken is in één jaar tijd gegroeid van 22 naar 65 parken. De capaciteit is zelfs verviervoudigd.

Ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen op jouw woning? 

Doe de gratis duurzaamheidsscan arrow_forward