23-12-2019

Vertrouwen in de huizenmarkt dit jaar stabiel gebleven

Het vertrouwen in de woningmarkt onder consumenten is heel 2019 stabiel gebleven. Dat blijkt uit ING woonbericht over het 4e kwartaal van 2019.

Het vertrouwen in de woningmarkt staat dit kwartaal op een index van 103 punten, waarbij 100 punten een neutraal sentiment is. Consumenten zijn dus, net als in de rest van 2019, licht positief over de huizenmarkt.

Vooral de huidige lage hypotheekrente wordt positief ervaren, met name door starters. Woningbezitters zijn positief over de stijgende huizenprijzen. Het onderzoek van ING werd uitgevoerd onder 1014 personen, waarvan 601 mensen met een koopwoning en 413 huurders met koopplannen binnen nu en twee jaar.


Starters zijn realistisch


Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 36 procent van de starters een maximale hypotheek wil afsluiten. 49 procent verwacht voldoende hypotheek te krijgen voor de woning van hun keuze. Zestig procent vind de huidige hypotheekregels voldoen, terwijl veertig procent ze te streng vindt. Maar liefst 91 procent van de ondervraagde starters geeft aan eigen geld te hebben om de woningaankoop te financieren. Bij 19 procent van de starters springen de ouders bij om de aankoop mogelijk te maken.