11-3-2019

Woningmarkt koelt af

De gekte op de woningmarkt lijkt iets af te nemen. Het aantal woningverkopen neemt af en de woningprijzen stijgen minder snel: indicatoren dat de afkoeling is ingezet.

In het laatste kwartaal 2018 zijn in één op de vijf gemeenten de huizenprijzen gedaald, zo blijkt uit onderzoek van taxatiebedrijf Calcasa. De eerste prijsdalingen zijn vooral in de provincies Limburg en Groningen te zien.

Prijsstijging van 1%

De afgelopen vijf jaar stegen de woningprijzen sterk. Deze prijsstijging ging gepaard met een stijgend aantal woningverkopen, een dalend woningaanbod, economische groei en een goed consumentenvertrouwen.

Toch lijken nu de eerste tekenen van afkoeling in te treden. De landelijke huizenprijzen zijn het afgelopen jaar met 9,3% gestegen. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2018 stegen de prijzen de laatste drie maanden van dat jaar nog maar met 1 procent. Het aantal verkochte huizen neemt af en ook het vertrouwen in de markt daalt.

Een kanttekening bij dit verhaal: deze daling is alleen op kwartaalniveau te zien. Op jaarlijks niveau zitten we nog steeds in de lift.

Verkooprecord sinds 2017

Al sinds 2013 zien we een stijging van de woningprijzen. Aan het eind van 2017 werd een verkooprecord bereikt van 284 duizend transacties op jaarbasis. Aan deze stijging is in 2018 een eind gekomen.

Calcasa geeft aan dat het aantal gedaalde transacties vermoedelijk het gevolg is van het verslechterde sentiment.