Actueel Nieuws

Aantal hypotheekaanvragen in 2e kwartaal met 53 procent toegenomen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 3-7-2020
Stijging huisjes geld
Het totaal aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal met 53 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Een groot deel van deze aanvragen bestaat uit oversluitingen. Het aantal oversluiters is in vergelijking met een jaar geleden namelijk met maar liefst 196 procent toegenomen.

Dat blijkt uit een analyse van al onze cijfers over het tweede kwartaal. Het hoge aantal oversluiters is toe te wijzen aan de nog altijd lage hypotheekrente. Door de coronacrisis zijn veel mensen bang dat de hypotheekrente zal gaan stijgen en kiezen zij ervoor hun hypotheek over te sluiten en zo toch nog te profiteren van lagere maandlasten.


Kansen op de woningmarkt nemen toe

Maar ook het aantal hypotheekaanvragen om een woning aan te kopen is gestegen met 23 procent. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar nam het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zelfs met bijna één derde toe. Dit is een signaal dat de kansen voor huizenkopers - met name voor starters - op de woningmarkt lijken toe te nemen.

Het aantal hypotheekvragen in een kwartaal is nog nooit eerder zo hoog geweest. Dat is helaas ook te merken aan de doorlooptijden bij de hypotheekverstrekkers, die nu gemiddeld twee keer zo hoog zijn als voor de coronacrisis.


Nog steeds krapte op de woningmarkt

Hoewel het woningaanbod sinds half maart is toegenomen en de vooruitzichten van potentiële huizenkopers verbeterd zijn, is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt. Ruim de helft van alle woningen wordt nog altijd boven de vraagprijs verkocht. 

Lees het volledige persbericht arrow_forward

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, die eens in de twee weken verstuurd wordt.