Actueel Nieuws

Bieden vanaf-prijs leidt niet tot hogere opbrengst

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 8-12-2020
De 'bieden vanaf' methode wordt steeds vaker gebruikt bij de verkoop van woningen. Onderzoek wijst echter uit dat deze methode niet zorgt voor een hogere verkoopopbrengst.

Bij een bieden vanaf-prijs worden woningen voor een iets lager bedrag in de markt gezet, met de hoop om zo meer potentiële kopers aan te trekken. Door het hogere animo verwachten makelaars een hogere verkoopopbrengst te kunnen realiseren. 

Bieden vanaf steeds populairder

Deze verkoopstrategie is in de afgelopen jaren populairder geworden. In 2019 werd 'bieden vanaf' bij zeven procent van alle verkochte woningen ingezet, terwijl deze strategie tien jaar eerder niet tot nauwelijks gebruikt werd.

Schaars woningaanbod

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat woningen die met een bieden vanaf-prijs worden verkocht niet meer opleveren dan woningen met een traditionele verkoopprijs. De onderzoekers concluderen dat de uiteindelijke transactieprijs eerder bepaald wordt door het schaarse woningaanbod dan door de gekozen verkoopstrategie.

Rond vraagprijs werkt beter

Onderzoekers van de UvA en de VU in Amsterdam brachten eerder dit jaar al een onderzoek uit naar het effect van een ronde of niet-ronde vraagprijs. Daaruit blijkt dat het in een krappe huizenmarkt handiger is om een ronde vraagprijs te nemen, bijvoorbeeld € 400.000 in plaats van € 395.000. In een ruimere woningmarkt waarin kopers onder de vraagprijs bieden, is een niet-ronde vraagprijs juist meer geschikt.