Actueel Nieuws

Bijna de helft van de 55-plussers met koopwoning schat overwaarde op meer dan een ton

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 26-11-2020
Ouder stel op rekenmachine
Maar liefst 45 procent van de huizenbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde van meer dan 100.000 euro op hun woning te hebben. Twee op de drie 55-plussers wil ondanks die overwaarde in de huidige woning blijven wonen.

Dat blijkt uit een enquĂȘte waarin wij ruim 2.000 klanten in deze leeftijdsgroep hebben ondervraagd. Naast de 45 procent die hun overwaarde schat op meer dan een ton, is er ook nog eens 22 procent met een geschatte overwaarde tussen de 50 en de 100 duizend euro.

Hoge huizenprijzen

Ondanks de grote overwaarde zien de meeste 55-plussers een verhuizing niet zitten. Zeven op de tien huizenbezitters geeft aan de huizenprijzen op dit moment te hoog te vinden. De overheid doet volgens hen onvoldoende om het woningprobleem in Nederland op te lossen waardoor er te weinig beschikbare (senioren)woningen zijn.

Toekomstwensen

Voor slechts 47 procent van de 55-plussers met een koopwoning geldt dat de woning al volledig toekomstbestendig is. Veel ouderen hebben nog wel woonwensen voor de toekomst. Zo wil 22 procent een gelijkvloerse woning en nog eens 22 procent een woning dichtbij voorzieningen en faciliteiten.

Meer constructies voor ouderen

Het feit dat ouderen op de huidige woningmarkt weinig intenties hebben om te verhuizen, zorgt voor een belemmering van de doorstroming op de woningmarkt. Wij vinden daarom dat er meer informatievoorziening moet komen en er meer constructies vanuit geldverstrekkers moeten komen om de overwaarde van ouderen te verzilveren. We brachten hierover een persbericht uit.

Bekijk persbericht arrow_forward