Actueel Nieuws

Drie alternatieven voor sparen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 9-3-2020
Hoeveel eigen geld huis kopen? Bak met geld
Nu de spaarrentes bijna het nulpunt hebben bereikt, zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor sparen. Wij geven je drie tips.

1. Extra aflossen op je hypotheek

Het kan verstandig zijn om je spaargeld te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Zo bespaar je op je maandelijkse woonlasten en wellicht ben je eerder hypotheekvrij. Ook kan het zo zijn dat je in een lagere risicoklasse terechtkomt, waardoor je rente-opslag daalt of komt te vervallen.  

Bij veel hypotheekverstrekkers kun je een bepaald percentage, bijvoorbeeld tien procent, boetevrij aflossen per jaar. Daarnaast is extra aflossen bij bepaalde hypotheekvormen interessanter dan bij andere. Bij een bankspaarhypotheek ligt het bijvoorbeeld meer gecompliceerd. Laat je dus goed informeren voordat je besluit om extra af te lossen.

Meer weten over extra aflossen? Bekijk dan de videoreeks over dit onderwerp met onze adviseur Olav. 

Naar de video's arrow_forward


2. Je woning verduurzamen

Je kunt je woning op verschillende manieren verduurzamen, bijvoorbeeld door te isoleren of zonnepanelen en/of een HR-ketel aan te schaffen. Door te investeren in verduurzaming ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar bespaar je ook op je energielasten. Daarnaast is een beter energielabel op je woning waardeverhogend.

De Hypotheker heeft een online duurzaamheidsscan ontwikkeld waarmee je binnen een paar minuten berekent hoeveel je kunt besparen met verschillende energiebesparende voorzieningen.

Naar de scan arrow_forward


3. Geld schenken aan je kinderen


Jaarlijks mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. Als je kind tussen de 18 en 40 jaar is, mag je eenmalig een bedrag tot € 103.643 (2020) schenken, mits het bedrag gebruikt wordt voor de aanschaf of verbetering van een huis. Zo kun je je kinderen helpen een huis te kopen op de huidige lastige startersmarkt, of bijvoorbeeld bijdragen aan een verbouwing.