Actueel Nieuws

Gaan de huizenprijzen dalen als gevolg van het coronavirus?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 25-3-2020
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak
Het coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. De economische gevolgen beginnen al zichtbaar te worden. Wat zal het effect zijn op de huizenmarkt?

Vorig week voorspelden wij een stijging van de hypotheekrente. Inmiddels zien we inderdaad dat verschillende hypotheekverstrekkers hun tarieven verhoogd hebben. Daarnaast wordt er gespeculeerd over mogelijke daling van de (historisch hoge) huizenprijzen. De Rabobank gaf in een persbericht haar visie op dit onderwerp.


Krimpende economie

De coronacrisis zal waarschijnlijk resulteren in een krimpende economie, stelt de Rabobank. Dit kan weer zorgen voor een oplopende werkloosheid, waardoor de vraag naar koopwoningen daalt. Ook een dalend vertrouwen in de huizenmarkt kan er voor zorgen dat men minder bereid is om een huis te kopen. Daar staat echter tegenover dat er nog steeds een grote krapte heerst op de huizenmarkt en dat de hypotheekrente vooralsnog erg laag is. Ook probeert de overheid zo veel mogelijk maatregelen te nemen om de impact van het virus op de werkloosheid te beperken.

Een kleinere stijging

Half februari verwachtte de Rabobank nog een groei van de huizenprijzen van 5,5 procent in 2020. Deze stijging zal met de kennis van nu naar alle waarschijnlijkheid kleiner zijn. Maar de uiteindelijke impact van het coronavirus op de huizenprijzen is afhankelijk van de duur van de periode waarin het virus de economie en samenleving grotendeels plat zal leggen. Wanneer het virus in het tweede kwartaal van 2020 onder controle komt, verwacht de Rabobank dat de economie in de tweede helft van het jaar en in 2021 geleidelijk weer normaliseert. Zij gaan dan niet uit van een daling van de huizenprijzen.

Aangezien het woningtekort de komende jaren alleen maar verder oploopt, verwacht de Rabobank dat dit op den duur weer de boventoon zal voeren in de ontwikkeling van de huizenprijzen en dat de prijzen, wanneer de fase van economische neergang door het coronavirus achter ons ligt, gestaag weer verder zullen stijgen.


Maatregelen voor huizenkopers

Het bezichtigen van een woning is nog steeds mogelijk, maar de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft wel richtlijnen opgesteld. Zo mogen er tijdens de bezichtiging niet meer dan drie personen tegelijkertijd in de woning zijn, inclusief de makelaar. Bij kleine woningen mag zelfs maar één persoon naar binnen. Verder mag er niets aangeraakt worden en moet de makelaar na afloop alles schoonmaken. Ten slotte mogen huizen alleen bezichtigd worden als er een noodzaak tot kopen van een huis is, bijvoorbeeld als je iets verkocht hebt en je huis binnenkort uit moet. 

Als je hypotheekadvies nodig hebt, dan is dat gewoon mogelijk. Bijvoorbeeld via beeldbellen, e-mail of telefoon. Lees meer over onze maatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen arrow_forward