Actueel Nieuws

Gemeentebelastingen stijgen flink in 2020

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 6-1-2020
Belastingenvelop met geld
Dit jaar gaan de gemeentelijke belastingen flink omhoog. De onroerendezaakbelasting (ozb) zal gemiddeld vier procent stijgen en de afvalstoffenheffing zelfs acht procent.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 113 gemeenten, uitgevoerd in opdracht van Vereniging Eigen Huis. De verhogingen zijn een stuk groter dan de verwachte inflatie van 1,3 procent. In twaalf van de onderzochte gemeenten stijgt de belasting op het eigen huis zelfs met meer dan tien procent. Gemiddeld vallen de woonlasten voor Nederlandse huishoudens in 2020 4,6 procent duurder uit dan in 2019.

Gemeenten geven aan meer geld nodig te hebben om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit te voeren. Ook krijgen gemeenten minder geld vanuit het Rijk, omdat er een overschot is op de landelijke begroting. 


Grote verschillen tussen gemeenten

De onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn groot. De hoogste ozb-stijging vindt plaats in Laarbeek (Brabant) met 32,5 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt in deze gemeente met bijna vijftig procent. Al met al kost dit woningeigenaren zo'n € 200 extra. Andere gemeenten met grote stijgingen van de ozb zijn Goirle (22 procent), Lisse (20 procent) en Groningen (14,5 procent).  

In acht onderzochte gemeenten, waaronder Capelle en Krimpen aan den IJssel, Noordwijk en Utrecht, daalt de ozb dit jaar juist licht.