Actueel Nieuws

Goed nieuws over het coronavaccin! Wat betekent dit voor de hypotheekrente?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 12-11-2020
corona virus vaccin
Afgelopen maandag werd bekend gemaakt dat het coronavaccin van farmaceut Pfizer volgens de eerste onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is. Dat is een beter resultaat dan verwacht en als reactie hierop schoten de Europese aandelenbeurzen op maandagmiddag omhoog. Wat is het effect hiervan op de hypotheekrente? Onze rente-experts vertellen je meer.

“De aandelenkoersen stijgen. Onder andere banken doen het goed”, vertelt Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO. “Beleggers schatten het gevaar van verliezen op uitstaande kredieten bij banken lager in. Daarom rekenen zij een lagere risicopremie als zij geld aan banken toevertrouwen. Dit betekent dat banken zich goedkoper kunnen financieren, een voordeel dat zij onder druk van de concurrentie waarschijnlijk doorgeven aan klanten via een lagere hypotheekrente.”

Er zijn nog onzekerheden

Volgens Philip zou het dus zo maar kunnen dat de hypotheekrente nóg lager wordt. Rachelle Rijk, CFO bij Obvion, voorziet dat echter nog niet. “Er lijkt een belangrijke stap voorwaarts in de bestrijding van het virus gemaakt te zijn. Er zijn echter ook nog veel onzekerheden. Zo is het nog niet duidelijk hoe lang de immuniteit duurt en of de effectiviteit even hoog is onder kwetsbare groepen.” Rachelle verwacht een gelijkblijvend tot licht stijgend niveau van de (lange) hypotheekrente in de komende periode.

Of de banken het nieuws over het coronavaccin gaan omzetten naar een verlaging van de hypotheekrente, of dat zij voorlopig nog even de slag om de arm houden vanwege de onzekerheden, is dus nog de vraag. Wanneer er belangrijke wijzigingen zijn op het gebied van de hypotheekrente, houden we je in ieder geval op de hoogte.

Je kunt ook zelf de rentebarometer checken. Onze 3 experts Philip Bokeloh, Rachelle Rijk en Dimitry Fleming delen hier om de week hun hypotheekrenteverwachtingen.

Rentebarometer arrow_forward