Actueel Nieuws

Heeft het coronavirus invloed op de hypotheekrente?

Het coronavirus neemt al weken de krantenkoppen in beslag. Inmiddels zijn er zo’n 100.000 besmettingen bekend (waarvan 3.400 dodelijk). Heeft het coronavirus ook invloed op de hypotheekrente? Onze experts beantwoorden die vraag.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 24-2-2020

Al jarenlang is de hypotheekrente historisch laag. Dat komt onder andere door de Europese Centrale Bank (ECB), die de rentes kunstmatig laag houdt zolang de inflatie blijft tegenvallen. “Een verhoging van de rente door de ECB laat nog lang op zich wachten”, zegt Dimitry Fleming, econoom bij de ING. “De ECB maakt zich zorgen over de neerwaartse risico’s voor de economie als gevolg van de Brexit en de handelsoorlog. Daar komt het coronavirus nu bij.”

Neerwaartse druk

“De economische schade als gevolg van het coronavirus loopt snel op”, zegt Rachelle Rijk, Treasurer bij Obvion. “Hierbij worden ook omringende landen, zoals Zuid-Korea en Japan, in grote mate geraakt. Zolang het virus niet onder controle is kan dit zorgen voor een neerwaartse druk op de rente.”

Maar het virus heeft niet alleen impact op de Aziatische economie. Doordat veel westerse bedrijven hun producten in China produceren en fabrieken daar stilgelegd worden, heeft het virus ook effect op de westerse economieën. “De uitbraak van het virus leidt tot productieverstoringen en vraaguitval”, vertelt Philip Bokeloh, Econoom bij ABN Amro. “Tevens is de internationale politieke situatie onzeker. Dit maakt bedrijven en gezinnen voorzichtig met investeren en consumeren.”

Aanhoudende lage rentes

Onze verwachting is dat de hypotheekrente nog wel even laag zal blijven. De economische gevolgen van het coronavirus dragen daar ook aan bij. Benieuwd naar de huidige rentestanden? Onze actuele rentestanden worden iedere dag geüpdatet.

Naar rentestanden arrow_forward