Actueel Nieuws

Kwart Nederlanders ontevreden over koophuis

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 14-8-2020
Jonge man met bril op bank laptop
Volgens een panelonderzoek van Kadasterdata.nl is 25 procent van de Nederlandse huiseigenaren niet blij met hun koopwoning. Deze ontevredenheid komt voornamelijk door een (te) hoge aankoopprijs.

Tijdsdruk en inleveren op woonwensen

Door de krapte op de huidige woningmarkt worden keuzes regelmatig onder tijdsdruk gemaakt. Daarbij leveren consumenten vaak in op hun belangrijkste woonwensen, waardoor ook de eigenschappen van de woning zorgen voor ontevredenheid. Zo zeggen respondenten onder andere spijt te hebben van hun woningkeuze omdat het huis beter aansluit bij de woonwensen van de partner, of niet past bij de veranderende woonbehoeften over tijd.

Ook corona zorgt op dit moment voor veranderende woonwensen. Zo willen mensen de laatste maanden groter en groener wonen.

Verschillen per provincie

Inwoners van Drenthe zijn het negatiefst over hun aankoop. 21 procent van de kopers uit het onderzoek geeft aan dat zij vinden teveel te hebben betaald voor de woning. Zij worden gevolgd door inwoners van Zuid-Holland, en Noord-Holland, waar 19 procent van de kopers ontevreden is. In Groningen zijn huizenbezitters het meest tevreden.


Een miskoop voorkomen

Een nieuwe woning kan natuurlijk altijd tegenvallen. Misschien zijn de buren bijvoorbeeld minder vriendelijk of luidruchtiger dan verwacht. Toch kan je de kans op een miskoop verkleinen door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan goed beoordelen of de vraagprijs realistisch is en wat de mogelijke nadelen van de woning zijn. Maak je geen gebruik van een aankoopmakelaar? Vergelijk dan zelf goed verkoopprijzen van woningen uit de buurt.

Ken je de wijk waar jouw droomhuis staat niet zo goed? Krijg een beter beeld en bezoek de straat op verschillende tijden. Hoe druk is het, zijn er overlastfactoren, voel je je er prettig? Zet daarnaast ook je woonwensen voor de langere termijn alvast op papier en overweeg of de woning ook dan nog binnen het plaatje past. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken.

Droomhuis gevonden?

Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur en bekijk of je jouw droomhuis kunt financieren.

Maak afspraak arrow_forward