Actueel Nieuws

Meer hypotheek voor tweeverdieners in 2021

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 23-7-2020
Huisje op geld
Tweeverdieners kunnen volgend jaar mogelijk meer hypotheek krijgen. Het kabinet wil dat het laagste inkomen zwaarder meeweegt in de berekening voor de maximale hypotheek.

Minister Hoekstra van Financiën heeft afgelopen vrijdag een wetsvoorstel ingediend om het tweede inkomen voor negentig procent mee te laten tellen in de berekening van de maximale hypotheek. Op dit moment telt het tweede inkomen voor tachtig procent mee. Bij twee inkomens van € 36.000 en € 24.000 bruto per jaar zou men dan € 7.571 meer kunnen lenen.

Studieschuld minder zwaar meewegen

Daarnaast staat in het wetsvoorstel een nieuwe wegingsfactor voor de studieschuld, in navolging van een advies van het Nibud eerder deze maand. In het voorstel staat een weging van 0,65 procent bij een studielening van 15 jaar en 0,35 procent bij een lening van 35 jaar.

Op dit moment is de wegingsfactor 0,75 procent voor leningen uit het oude stelsel en 0,45 procent voor leningen uit het nieuwe stelsel. Mocht het voorstel worden aangenomen, dan kunnen tweeverdieners met een studieschuld van € 10.000 zo'n €1.500 meer hypotheek krijgen.


Stijgende huizenprijzen?

Of het wetsvoorstel wordt aangenomen, is nog even afwachten. Het is nog maar de vraag of de voorgestelde wijzigingen gunstig zouden zijn voor de woningmarkt. De Nederlandsche Bank (DNB) concludeerde vorige week namelijk dat de grote stijging van de Nederlandse huizenprijzen in grote mate te verklaren is door de toegenomen financieringsruimte van kopers. Het kan dus zo zijn dat de wetswijziging ervoor zorgt dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen.

Terug naar actueel arrow_forward