Actueel Nieuws

Meer kans op eerste huis in Haarlemmermeer door verhoging starterslening

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 22-7-2020
Hoofddorp, 20 juli 2020 – Goed nieuws voor starters in Haarlemmermeer. De gemeente heeft besloten om het bedrag van de starterslening te verhogen. Dit betekent dat de kansen van jonge huizenkopers om in te stromen op de woningmarkt in Haarlemmermeer worden vergroot voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Olav van Eck en Edgar Hollander van De Hypotheker in Hoofddorp en Nieuw-Vennep, zijn blij met dit besluit zodat nóg meer starters financiële ondersteuning kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste huis.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft besloten om in te stemmen met het voorstel van het college om het bedrag van de starterslening te verhogen naar 310.000 euro. Dit geldt zowel voor bestaande bouw als ook voor de nieuwbouwprojecten Nassaupark de Vrijheid en Hydepark. De hoge huizenprijzen zorgen er nu voor dat jonge huizenkopers regelmatig uitwijken naar omliggende gemeenten omdat een woning in gemeente Haarlemmermeer voor hen niet haalbaar is. Door dit besluit worden de kansen voor starters om in te stromen op de woningmarkt vergroot.

De starterslening is een tweede hypotheek met een looptijd van 30 jaar en bestaat uit twee delen: de starterlening, met een vast bedrag aan aflossing, en een combinatielening. Voordeel van de starterslening is dat jonge huizenkopers de eerste drie jaar geen maandlasten betalen voor beide delen. De aflossing wordt de eerste drie jaar namelijk betaald met de combinatielening. Na drie jaar wordt er getoetst of het inkomen voldoende is om de rente- en aflossing te gaan betalen. De starterslening overbrugt als het ware het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat een starter bij de bank kan lenen.

Olav van Eck, franchisenemer van De Hypotheker Hoofddorp, geeft aan: “In mijn adviesgesprekken zie ik dat veel jonge huizenkopers graag in Hoofddorp een eerste woning willen kopen, maar ook hier is er krapte op de woningmarkt. Starters kopen gemiddeld voor 260.000 – 270.000 euro een woning, dat is een hoop geld. Daarnaast kun je maar 100% van de woningwaarde financieren, de kosten koper – overdrachtsbelasting, notaris en taxatiekosten – komt hier nog bovenop. Gemiddeld bedraagt dit 5 procent van de koopsom. Bij een woning van 260.000 euro komt dit uit op een bedrag van 13.000 euro”. Edgar Hollander van De Hypotheker Nieuw Vennep vult aan: “Om alle bijkomende kosten te kunnen financieren, hebben starters dus vaak een flinke eigen spaarpot nodig. Daarnaast zijn de huizenprijzen, ook in Nieuw-Vennep, dusdanig hoog dat jonge huizenkopers bovenop deze bijkomende kosten nog meer eigen middelen inbrengen om de financiering rond te krijgen. Hierdoor verwacht ik dat de verhoging van de starterslening voor veel starters net dat extra steuntje in de rug biedt om wel in te kunnen stromen op de woningmarkt.

Ben je starter en wil je meer informatie over de starterslening? Dan kun je uiteraard vrijblijvend bij ons terecht voor een eerste adviesgesprek”. Klik op een van onderstaande buttons om naar jouw dichtstbijzijnde vestiging te gaan.

De Hypotheker Hoofddorp arrow_forward


De Hypotheker Nieuw Vennep arrow_forward