4-6-2020

Nationale Hypotheek Garantie onverminderd populair

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is onverminderd populair onder huizenkopers. Zeventig procent van de woningen die qua waarde onder de NHG-grens van € 310.000 vallen, werd afgesloten met NHG.

Dat blijk uit het jaarverslag over 2019 van NHG. Wie een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie, leent veilig. Mocht een huis onder water komen te staan, dan kan de restschuld worden kwijtgescholden. Daarnaast biedt NHG een rentevoordeel, dat eind 2019 rond de 0,45 procentpunt lag. Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek betaal je eenmalig 0,7 procent van de koopsom aan NHG-provisie.


Afname in grote steden

Zowel in 2018 als in 2019 werd 32 procent van alle hypotheken met NHG afgesloten. In 2019 werd er zo'n 120.000 keer gebruik gemaakt van NHG. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van 2018. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was er juist een daling te zien. Gezien de stijgende huizenprijzen lag de prijs van veel woningen in deze steden boven de NHG-grens. 


Een beroep op NHG

In 2019 deden 384 huishoudens een beroep op de NHG vanwege de verkoop van de woning met verlies. Dat zijn er minder dan in 2018, toen het er nog ruim duizend waren. Het gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag lag in 2019 op € 14.756.


NHG tijdens corona

De verwachting is dat er dit jaar meer mensen in de financiële problemen komen door de coronacrisis. Een gevolg zou kunnen zijn dat er meer gebruik gemaakt zal worden van het vangnet van NHG. Tot nu toe is dit echter nog niet terug te zien in de cijfers: het aantal uitgekeerde garanties ligt op het niveau van vorig jaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, die eens in de twee weken verstuurd wordt.