8-7-2020

Nibud: studieschuld moet minder zwaar meewegen bij hypotheek

Een studieschuld zou minder zwaar mee moeten wegen bij het aanvragen van een hypotheek. Dat schrijft het Nibud in een advies aan de Tweede Kamer.

Het Nibud brengt het advies uit naar aanleiding van een verzoek vanuit de VVD en D66 vorig jaar. Zes jaar geleden is vast gesteld hoe zwaar de studieschuld mee moet wegen bij een hypotheekvraag en die factor is sindsdien niet meer gewijzigd. Het Nibud stelt nu voor een wijziging door te voeren, omdat een studieschuld door de huidige lage rente relatief zwaar weegt op de hypotheek. 


Huidige berekening

Op dit moment wordt er bij het berekenen van je maximale hypotheek uitgegaan van een maandelijkse last van 0,45% van het startbedrag van je studieschuld, bij leningen binnen het nieuwe leenstelsel. Bij leningen binnen het oude leenstelsel (vóór juli 2015) gaat het om een weging van 0,75% van het startbedrag. Bekijk een rekenvoorbeeld.


Het kan duizenden euro's schelen

Als het advies van het Nibud wordt opgevolgd, kan dat duizenden euro's schelen op de maximale hypotheek van ex-studenten met een studieschuld. Bij een studieschuld van € 10.000 zou men (met de huidige rentestanden) zo'n € 3.000 meer kunnen lenen dan nu het geval is. 

Meer over studieschuld en hypotheek arrow_forward