Actueel Nieuws

Prinsjesdag 2020: gaat het nieuwe beleid de starter helpen?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 15-9-2020
Zoals ieder jaar werd vandaag, op de derde dinsdag van september, de miljoenennota gepresenteerd. Hierin zijn ook maatregelen opgenomen die de problemen op de woningmarkt moeten verlichten. Wij zetten de maatregelen op een rijtje en vertellen je hoe de meest gedupeerde groep op de huizenmarkt, de starters, over deze maatregelen denkt.

Prinsjesdag: maatregelen voor de woningmarkt

  • Het kabinet trekt 295 miljoen euro extra uit voor de woningbouw, deels vanwege de stikstofproblematiek. Hiermee zullen er versneld meer woningen bijgebouwd moeten worden.
  • De komende vijf jaar hoeven starters tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen
  • Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog, van twee naar acht procent. Dit zou het minder aantrekkelijk moeten maken voor beleggers om veel woningen op te kopen, waardoor starters betere kansen krijgen.


Wat vinden de starters ervan?

Bovengenoemde maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat starters makkelijker aan een woning kunnen komen. Een groot deel van de starters is echter niet zo optimistisch, blijkt uit een rondvraag die wij deden onder ruim 600 starters.

De helft van de ondervraagden denkt dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting het probleem niet zal oplossen, omdat er te weinig woningaanbod is in hun prijsklasse. Vijftien procent denkt dat de maatregel de huizenprijzen zelfs zal opdrijven. Van de ondervraagden is 29 procent wel blij met de maatregel, omdat het toch weer een paar duizend euro scheelt.

Op de vraag wat de respondenten dan wel zien als de oplossing van de startersproblematiek, antwoordt 40 procent dat er meer betaalbare woningen bijgebouwd moeten worden. 32 procent vindt dat de financieringsnormen voor starters verhoogd moeten worden en 17 procent wil dat kantoren omgebouwd worden tot woningen.

De situatie van starters in 2020

Van de ondervraagde mensen die op zoek zijn naar een eerste koopwoning, woont ruim de helft (52%) op dit moment in een huurwoning. Veertig procent woont nog bij zijn/haar ouders. De rest van de ondervraagden woont samen met vrienden of heeft een andere woonsituatie.

Maar liefst 37 procent heeft zijn/haar koopplannen uitgesteld, omdat er geen geschikte woningen te vinden zijn in de gewenste prijsklasse. Eén op de vijf starters heeft zijn/haar zoekcriteria bijgesteld om meer kans te maken op een huis. Slechts drie procent geeft aan geen last te hebben van de krappe woningmarkt.

Ons onderzoek in de media

De resultaten van ons onderzoek onder starters hebben wij naar buiten gebracht in een persbericht. Ook heeft Algemeen Directeur Michel van den Akker erover verteld op BNR Nieuwsradio.