28-5-2020

Rente fors gestegen sinds begin coronacrisis

Sinds het begin van de coronacrisis (13 maart) is de hypotheekrente tot wel 0,75 procentpunt gestegen. Consumenten lijken nu eieren voor hun geld te kiezen, waardoor het aantal hypotheekaanvragen is gestegen en er vaker wordt gekozen voor een lange rentevaste periode.

Dat blijkt uit onze analyse van de rentepercentages en hypotheekaanvragen van de afgelopen periode. De aanhoudende onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente.

De rentepercentages van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en lange rentevaste periodes zijn sinds half maart met maximaal 0,39 procentpunt gestegen. Sommige hypotheekverstrekkers hebben de rente op hun hypotheken zonder NHG en met lange rentevaste periodes zelfs met 0,5 tot 0,75 procentpunt verhoogd. 


Lange rentevaste periodes populair

Het lijkt erop dat veel consumenten bang zijn dat de hypotheekrente nog verder zal stijgen en er daarom voor kiezen om op dit moment een hypotheek af te sluiten of over te sluiten. Een lange rentevaste periode is daarbij erg populair. De keuze voor een rente van dertig jaar vast steeg in de maand april met maar liefst veertien procent. Ruim de helft van de huizenkopers heeft voorkeur voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. 

Lees het hele persbericht dat wij over ons onderzoek publiceerden. 


Meer informatie arrow_forward

 Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, die eens in de twee weken verstuurd wordt.