Actueel Nieuws

Tot 1 juli geen executieverkopen in verband met coronavirus

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 7-4-2020
Huiseigenaren die financiële problemen hebben vanwege de coronacrisis, hoeven voorlopig niet bang te zijn uit hun woning kwijt te raken. Tot ten minste 1 juli zullen huizen niet in gedwongen verkoop gaan.

Dat heeft het kabinet afgesproken met hypotheekverstrekkers, banken en verzekeraars. Normaal gesproken kan een hypotheekverstrekker overgaan tot een executieverkoop, wanneer een huiseigenaar meerdere keren niet aan zijn betalingsverplichting voldoet.

Nu zal dat in ieder geval tot 1 juli niet gebeuren en komt elke huiseigenaar 
met financiële problemen in aanmerking voor uitstel van betaling. De eigenaar moet hiervoor zelf contact op nemen met de hypotheekverstrekker, zodat in overleg bekeken kan worden wat mogelijk is. Gedwongen verkoop is nog wel toegestaan wanneer er sprake is van criminele activiteiten, zoals fraude, wietteelt of een drugslab in huis. 


Maatregelen verlengen

Veel zzp'ers met een eigen woning maken zich grote zorgen over de maandlasten van hun hypotheek. De maatregel is bedoeld om onder andere deze groep wat lucht te geven. Als de coronacrisis langer aanhoudt dan tot 1 juli, kan de maatregel van het kabinet en de woonpartijen worden verlengd.

Gedwongen verkopen komen in Nederland niet veel voor: in 2018 gebeurde het zo'n honderd keer.