Actueel Nieuws

Veel huur betalen? Dan moet je makkelijker een hypotheek kunnen krijgen

'Duurhuurders' die al jaren hoge huren betalen, maar niet in aanmerking komen voor een hypotheek, moeten tegemoet worden gekomen. Dat vindt het CDA. Tweede Kamerlid voor het CDA Julius Terpstra zegt dat de motie gesteund wordt door de meerderheid van de coalitiepartijen en een deel van de oppositie.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 6-7-2020
Adviseur  De Hypotheker schudt hand vrouw

Volgens het CDA zouden hypotheekverstrekkers niet alleen op inkomen moeten afgaan, maar ook op bewijzen dat huurders al lange tijd een hoge huur kunnen betalen.


Instappen is lastig

Op dit moment is het voor veel huurders lastig de overstap te maken naar de koopwoningmarkt, omdat de hypotheekverstrekkers strenge inkomenseisen stellen. Door de hoge huren kunnen zij tevens weinig spaargeld opbouwen, waardoor een koopwoning nog verder buiten bereik raakt. Met een eigen woning zouden deze starters een fors lagere maandlast krijgen en eigen vermogen kunnen opbouwen. 


Pilot voor duurhuurders

Er is al langer aandacht voor 'duurhuurders' op de woningmarkt. Vorig jaar startte BLG Wonen met een pilot waarop 1.500 geïnteresseerden af kwamen. Uiteindelijk werden zes huurders door de regeling aan een koopwoning geholpen. Dat lijkt weinig, maar uit de pilot bleek ook dat zo'n veertig procent van de duurhuurders ook binnen de huidige regels in aanmerking kwam voor een hypotheek. Veel mensen hadden de perceptie geen mogelijkheden te hebben, die er toch bleken te zijn.


Kritiek op het voorstel

Op het voorstel van het CDA kwam ook kritiek. Een hypotheek afsluiten met lasten die vergelijkbaar zijn met huren in de vrije sector, is riskant, vindt bijvoorbeeld woningmarkdeskundige Nic Vrieselaar. Dat mensen nu een aantal jaar die hoge huur kunnen opbrengen, wil niet zeggen dat ze dat dertig jaar lang kunnen. Daarnaast zal een dergelijke regeling de huizenprijzen nog meer op kunnen drijven. De woningmarkt is al krap en als je meer geld leent aan starters zullen ze dit geld natuurlijk ook gaan uitgeven.