Actueel Nieuws

5 feiten over de huizenmarkt na 1 jaar corona

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Nederland voor het eerst in lockdown ging. De impact was enorm en door veel economen werd verwacht dat de huizenmarkt, samen met de economie, in zou storten. Het tegenovergestelde is echter gebeurd: de huizenmarkt bloeit als nooit tevoren.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 26-3-2021
huis bezichtigen bezichtiging corona mondkopje

Het Kadaster geeft ons 5 feiten over de woningmarkt na 1 jaar corona. 


1. De woningprijzen stegen naar recordhoogte

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de afgelopen jaar verbraken de huizenprijzen record na record. Vorige maand werd zelfs de sterkste stijging in bijna 20 jaar genoteerd, namelijk 10,4%. En dat terwijl economen aan het begin van de coronacrisis voorspelden dat de huizenprijzen juist zouden stabiliseren of zelfs dalen in verband met de financiële onzekerheid. Door de licht dalende hypotheekrente en de economische steunmaatregelen bleef het consumentenvertrouwen echter positief en bleven de prijzen stijgen.


2. Het aantal woningtransacties steeg

In het coronajaar wisselden bijna 244.000 woningen van eigenaar. Dat is twaalf procent meer dan 2019. Het aantal starters dat hun eerste huis kocht lag tijdens de coronaperiode 3,7 procent hoger dan tijdens dezelfde periode aan jaar eerder. 


3. Er was een trek vanuit de grote steden naar omliggende regio's

Tijdens de coronacrisis raakten de buitengebieden steeds meer in trek bij kopers uit de Randstad. Door het vele thuiswerken werd de reisafstand tot kantoor een minder belangrijke factor bij het kiezen van een woonplaats. Buiten de grote steden zijn de huizenprijzen lager en zijn er vaak ruimere woningen beschikbaar. 

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in 2015 nog 70 procent van de huizenkopers binnen hun eigen gemeente verhuisde. In 2020 was dit nog maar 50 procent. Ook nam de verhuisafstand van de verhuizers buiten de eigen gemeente toe: van gemiddeld 37 kilometer in 2015 naar 44 kilometer in 2020. 


4. Woningen werden vaker verbouwd met spaargeld

Tijdens het coronajaar zijn veel huizenbezitters aan het verbouwen geslagen. Het aantal verbouwhypotheken nam flink toe, maar het aantal kleine aanvullende leningen tot € 25.000 bleef in de 2e helft van 2020 juist achter. Het Kadaster neemt hierdoor aan dat veel kleinere verbouwingen betaalt zijn van spaargeld, aangezien veel huizenbezitters met een vaste baan meer hebben kunnen sparen tijdens het coronajaar.


5. Nieuwe regels omtrent de overdrachtsbelasting zorgden voor pieken in transacties

Op Prinsjesdag werd bekend dat de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar in 2021 zou komen te vervallen. In plaats daarvan zou de overdrachtsbelasting voor beleggers toenemen van twee naar acht procent. Daardoor ontstond in december 2020 een piek van woningtransacties onder particuliere investeerders. In januari volgde juist een piek onder de huizenkopers tot 35 jaar. Zij hadden gewacht tot de afschaffing van de overdrachtsbelasting en kochten in januari 2021 twee keer zoveel woningen dan in januari 2020.