5 feiten over de huizenmarkt na 1 jaar corona

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Nederland voor het eerst in lockdown ging. De impact was enorm en door veel economen werd verwacht dat de huizenmarkt, samen met de economie, in zou storten. Het tegenovergestelde is echter gebeurd: de huizenmarkt bloeit als nooit tevoren.
Het Kadaster geeft ons 5 feiten over de woningmarkt na 1 jaar corona.
1. De woningprijzen stegen naar recordhoogte
Het zal je vast niet ontgaan zijn: de afgelopen jaar verbraken de huizenprijzen record na record. Vorige maand werd zelfs de sterkste stijging in bijna twintig jaar genoteerd, namelijk 10,4%. En dat terwijl economen aan het begin van de coronacrisis voorspelden dat de huizenprijzen juist zouden stabiliseren of zelfs dalen in verband met de financiële onzekerheid. Door de licht dalende hypotheekrente en de economische steunmaatregelen bleef het consumentenvertrouwen echter positief en bleven de prijzen stijgen.
2. Het aantal woningtransacties steeg
In het coronajaar wisselden bijna 244.000 woningen van eigenaar. Dat is twaalf procent meer dan 2019. Het aantal starters dat hun eerste huis kocht lag tijdens de coronaperiode 3,7 procent hoger dan tijdens dezelfde periode aan jaar eerder.
3. Er was een trek vanuit de grote steden naar omliggende regio's
Tijdens de coronacrisis raakten de buitengebieden steeds meer in trek bij kopers uit de Randstad. Door het vele thuiswerken werd de reisafstand tot kantoor een minder belangrijke factor bij het kiezen van een woonplaats. Buiten de grote steden zijn de huizenprijzen lager en zijn er vaak ruimere woningen beschikbaar. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in 2015 nog 70 procent van de huizenkopers binnen hun eigen gemeente verhuisde. In 2020 was dit nog maar 50 procent. Ook nam de verhuisafstand van de verhuizers buiten de eigen gemeente toe: van gemiddeld 37 kilometer in 2015 naar 44 kilometer in 2020.