Actueel Nieuws

Klein percentage huishoudens loopt risico met aflossingsvrije hypotheek

Ongeveer 78.000 Nederlandse huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren aan het einde van de looptijd, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit kan leiden tot een gedwongen verhuizing voor deze huishoudens.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 26-1-2021
Adviseur met papier en huisje

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je gedurende de looptijd niet verplicht om af te lossen en betaal je alleen hypotheekrente. Op de einddatum los je in één keer de hele lening af. 


3 miljoen aflossingsvrije hypotheken

Tot 2013, toen de regels rondom de hypotheekrenteaftrek veranderden, werden er veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten. In Nederland zijn er ongeveer 3 miljoen huishoudens met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. De helft van de totale hypotheekschuld in Nederland is aflossingsvrij. 

Veel aflossingsvrije hypotheken lopen rond 2035 af. Huizenbezitters die op dat moment onvoldoende middelen hebben om de lening af te lossen, of op basis van hun inkomen geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen voor het hele bedrag, lopen het risico hun huis te moeten verkopen en mogelijk met een restschuld achter te blijven.


Check je aflossingsvrije hypotheek

Gelukkig is het aantal mensen dat een risico loopt beperkt, namelijk nog geen drie procent van de huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer je een inkomen hebt, bijvoorbeeld uit loondienst of pensioen, dan is het in de meeste gevallen goed mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd te verlengen of over te sluiten. Wel is het verstandig om je hierover tijdig door een hypotheekadviseur te infomeren.

Heb je zelf een aflossingsvrije hypotheek en wil je weten of je risico loopt aan het einde van de looptijd? Doe dan onze aflossingsvrije check of maak een afspraak met een hypotheekadviseur. 

check je Aflossingsvrije hypotheek arrow_forward