Actueel Nieuws

Bezwaar maken op je WOZ-beschikking?

Heb je een eigen woning, dan ontvang je in de eerste acht weken van het nieuwe jaar de jaarlijkse WOZ-beschikking op de mat. De WOZ-waarde is de waarde van je woning, die wordt vastgesteld door de gemeente en waarop de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen wordt gebaseerd. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Dan kun je bezwaar maken.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31/01/2023
Belastingenvelop met geld

Een hoge WOZ-waarde heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat als je van plan bent je woning te verkopen, je waarschijnlijk een hogere vraagprijs kunt hanteren. En heb je geen verhuisplannen, dan kun je mogelijk je hypotheekrente verlagen door de veranderde verhouding tussen de marktwaarde en de hoogte van je hypotheek. 

Nadelen van een hoge WOZ-waarde

Een hoge WOZ-waarde kent echter ook nadelen. De gemeentebelastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten zijn gebaseerd op de WOZ-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer belasting je betaalt. Daarnaast stijgt je eigenwoningforfait. Bij woningen vanaf € 75.000 tot € 1.200.000 bedraagt het eigenwoningforfait 0,35 procent van de WOZ-waarde (in 2023). Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de aangifte en daar dien je dus belasting over te betalen.

De waarde die de gemeente aan je woning geeft, klopt niet altijd. Soms is je huis bijvoorbeeld recentelijk getaxeerd op een lagere waarde, klopt het genoemde oppervlakte niet of zijn de woningen die als referentie hebben gediend niet echt vergelijkbaar. 

Hoe maak ik bezwaar?

Als je denkt dat de WOZ-beschikking van je huis te hoog is, dan kun je tot zes weken na dagtekening bezwaar maken. Dat kost wat moeite en jaarlijks zijn er dan ook maar 100.000 woningbezitters die de moeite nemen. Maar als je een bezwaar aantekent dan is de gemeente verplicht om de schatting nogmaals te bekijken. En als de WOZ-waarde bijgesteld wordt, dan kan dat je tientallen tot honderden euro's per jaar schelen!

Op de website van je gemeente vind je hoe je het bezwaar kunt indienen. Zorg dat je dit tijdig doet. Red je het niet binnen zes weken na dagtekening (omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om het bezwaar te onderbouwen), stuur dan alvast een brief waarin je onder de kop ‘pro forma bezwaarschrift' vermeldt dat je binnen bepaalde tijd een aanvulling geeft. 

Beargumenteer duidelijk waarom de WOZ-beschikking volgens jou te hoog is. Draag een taxatieverslag aan en/of bekijk de waarde van omliggende woningen op wozwaardeloket.nl. Ook kun je woninggebreken of overlast van bijvoorbeeld een kroeg aandragen als argument om de waarde omlaag te brengen.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Maak gebruik van onze voorbeeldbrief.

 

Download voorbeeldbrief