Actueel Nieuws

De Nederlandsche Bank waarschuwt voor effecten lage hypotheekrente

De hypotheekrente is al jaren extreem laag. Dat is prettig als je een huis wilt kopen of je hypotheek oversluiten, maar het brengt ook risico's met zich mee, zegt De Nederlandsche Bank (DNB), toezichthouder op financiële instellingen.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 9-8-2021
Hypotheekrente daalt vergrootglas

De lage hypotheekrente vormt vooral een kredietrisico voor starters op de huizenmarkt, stelt DNB. De huizenprijzen blijven stijgen, waardoor de betaalbaarheid van koopwoningen voor starters verder onder druk komt te staan. "Voor starters en jongere huizenbezitters is de financieringslast van een gemiddelde koopwoning nu vergelijkbaar met het niveau van vlak voor de vorige huizenmarktcrisis. En hoe groter de druk op de betaalbaarheid van koopwoningen, hoe meer kredietrisico banken lopen."

Concurrentiestrijd

Eén van de grootste oorzaken van de alsmaar stijgende prijzen is de lage hypotheekrente. Inmiddels is de >gemiddelde huizenprijs boven de vier ton gestegen, een stijging van 20 procent in één jaar tijd. De hypotheekrentes zijn daarentegen niet of nauwelijks gewijzigd. Er heerst een hevige concurrentiestrijd tussen hypotheekverstrekkers, waardoor zij de rentes laag houden. 

Minder fiscaal voordeel

Door de overspannen huizenmarkt nemen kopers steeds meer risico, constateert DNB. Vooral starters voelen zich gedwongen om een maximale hypotheek te nemen en kiezen vaker voor een aflossingsvrije hypotheek om de maandlasten voorlopig laag te houden. Klaas Knot, president van DNB, stelt dat huizenkopers minder fiscaal voordeel zouden moeten krijgen om de risico's te beperken. 

Wil jij een huis kopen en maak je je zorgen over de financieringslast? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. De adviseur neemt jouw financiële situatie met je door en berekent de maandlasten en hypotheek die voor jou haalbaar en comfortabel zijn.

afspraak maken arrow_forward