Blog Blog

Renteverwachtingen van onze expert Dimitry Fleming

Dimitry Fleming | Econoom Economisch Bureau | ING Dimitry Fleming is een senior econoom die sinds 2001 werkzaam is bij ING. Naast macro-economische ontwikkelingen richt hij zich op data-analyse.
Leestijd: 5 min
Laatste update: 16-3-2021

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven liggen al heel lang op zeer lage (en negatieve) niveaus. Dit komt vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) al geruime tijd ongekend ruim is. De ECB houdt haar beleidsrentes zo laag om de economie te stimuleren en dat zou moeten helpen de inflatie blijvend richting de ECB-doelstelling van ‘onder, maar dichtbij 2%’ te krijgen.

De inflatie in het eurogebied is begin 2021 flink opgeveerd. Met de recente stijging van grondstofprijzen kan deze de komende maanden verder aantrekken. Toch zal de ECB niet zomaar het monetair beleid gaan ‘verkrappen’. Zo komt de stijging van de inflatie voor een deel door tijdelijke factoren, zoals een btw-verhoging in Duitsland. Bovendien kan een te vroege verhoging van de ECB-rentes een pril herstel van de Europese economie in de knop breken. Eerder heeft de ECB gezegd van plan te zijn tot zeker de lente van 2022 door te gaan met de huidige stimuleringsmaatregelen. De hoop is dat tegen die tijd, geholpen door de vaccins, de economie voldoende is hersteld.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen is de kans groot dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd laag blijven.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd zijn de afgelopen kwartalen naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes naar historisch lage niveaus waren gedaald. Daarnaast is de concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt zeer groot.

De kapitaalmarktrentes zijn de afgelopen weken wat opgeveerd. Dat komt deels door hogere inflatieverwachtingen. Zo is het optimisme over de economische vooruitzichten toegenomen. De kans bestaat dat wanneer de economieën weer ‘opengaan’ consumenten hun opgepotte spaargeld gaan uitgeven. Samen met de grote stimuleringsplannen van overheden kan dit ertoe leiden dat het herstel harder en sneller gaat dan nu wordt verwacht.

Bij hogere (kapitaalmarkt)rentes wordt het minder aantrekkelijk om te lenen en dat zou het herstel van de investeringen en de consumptie in de weg kunnen staan. Centrale banken zetten daarom alle zeilen bij om het economisch herstel te bevorderen. De Europese Centrale Bank was al van plan tot in 2022 onder het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) voor honderden miljarden aan obligaties op te kopen in de markt. De ECB doet daar nu nog een schepje bovenop en gaat nog meer obligaties opkopen om het aantrekken van de lange rente te beperken.

Bovenstaande marktontwikkelingen hebben de kans vergroot dat de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd de komende tijd wat gaan stijgen.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Rachelle Rijk.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward