Actueel Nieuws

Een verschuiving in soorten hypotheekaanvragen is zichtbaar door de krapte op de woningmarkt

Door de krapte op de woningmarkt is een verandering te zien in het type hypotheken dat wordt aangevraagd. Hoewel er in het derde kwartaal ongeveer evenveel hypotheken werden aangevraagd als in het datzelfde kwartaal vorig jaar, nam het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning flink af. Het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwen of oversluiten nam juist behoorlijk toe.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 6-10-2021

Door alle hypotheekaanvragen die in het afgelopen kwartaal via De Hypotheker werden gedaan te vergelijken met de aanvragen van één en twee jaar geleden, is te zien dat het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning in het afgelopen jaar met twintig procent is afgenomen. Ook zien we dat het aantal hypotheken voor verbouwing en verduurzaming ('woningverbetering') is gestegen met 52 procent. Het aantal hypotheken voor oversluiten is toegenomen met 35 procent.


Verbouwen als alternatief voor verhuizen

Deze cijfers wijzen erop dat huizenkopers als gevolg van de woningnood op zoek gaan naar andere, meer haalbare alternatieven. De vooruitzichten voor huizenkopers zijn nog altijd vrij somber. Zo neemt de enorme schaarste aan betaalbare woningen alleen maar toe en zullen ook de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 14 procent stijgen. We hopen dan ook dat er snel een nieuw kabinet aantreedt, zodat er behalve de extra investering van 1 miljard euro voor het versneld bouwen van nieuwe woningen ook structurele maatregelen kunnen worden getroffen om de impasse op de huizenmarkt te doorbreken.

Alle uitkomsten van ons onderzoek hebben wij in kaart gebracht in een handige infographic. Ook brachten we een persbericht uit waarin we alle cijfers en de conclusies hieruit uitgebreid toelichten. 

Naar infographic arrow_forwardNaar persbericht arrow_forward