Gekte op de woningmarkt is niet alleen een Nederlands probleem
Niet alleen in Nederland is er sprake van een overspannen huizenmarkt: in vrijwel alle OESO-landen zijn de huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar sterker gestegen dan de afgelopen 20 jaar. Dat ligt niet alleen aan een tekort aan woningen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de huizenprijzen in de veertig (overwegend welvarende) OESO-landen door de Britse krant Financial Times. De huizenprijzen in deze landen zijn in het eerste kwartaal gemiddeld met 9,4 procent gestegen.
Nieuw-Zeeland grootste stijger
Nederland zit qua stijging van de huizenprijzen boven gemiddelde met 11,6 procent, blijkt uit de Global House Price Index van Bloomberg. De grootste prijsstijging vond plaats in Nieuw-Zeeland met ruim 22 procent.
Meerdere oorzaken
De wereldwijde prijsstijgingen hebben niet alleen te maken met een tekort aan woningen. Economische experts zien ook andere overeenkomsten tussen de situaties in de verschillende landen:
• Door de coronamaatregelen en lockdowns hebben veel mensen meer kunnen sparen, waardoor de vraag naar koopwoningen toenam en de prijs werd opgedreven.
• In vrijwel alle OESO-landen is de hypotheekrente in de afgelopen jaren fors gedaald.
• Door een tekort aan bouwmaterialen wereldwijd wordt het tempo van de bouw van nieuwe woningen vertraagd.
Waakzamer beleid
Aangezien de huizenprijzen sterker stijgen dan de inkomens, worden koophuizen onbereikbaar voor een steeds grotere groep mensen. De Financial Times geeft wel aan dat de centrale banken door de vorige economische crisis waakzamer zijn geworden. Zo neemt de Europese Centrale Bank (ECB) sinds kort ook de huizenprijzen mee in zijn inflatieberekening.