Actueel Nieuws

Grote steden willen opkopers van woningen in alle wijken weren

Meerdere grote steden willen woningbeleggers die huizen opkopen in zijn geheel gaan weren, om de woningmarkt meer toegankelijk te maken voor 'gewone' huizenkopers. Door een wetswijziging moet opkoopbescherming in 2022 een stuk makkelijker worden.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 7-10-2021

De wetswijziging, die naar verwachting per 1 januari ingaat, maakt het voor gemeenten mogelijk om wijken aan te wijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen en verhuren. 


Opkoopbescherming door grote steden

Meerdere grote steden willen dan direct een verbod opleggen in de hele gemeente, blijkt uit een rondgang van de NOS langs de tien grootste steden. Amsterdam, Utrecht en Tilburg willen de opkoopbescherming voor de hele stad invoeren. Ook Den Haag en Groningen sluiten een bescherming voor de hele stad niet uit. 


Prijsgrens om beleggers te weren

De gemeenten moeten wel kunnen onderbouwen waarom zij in die buurten ervoor willen kiezen om beleggers te weren. Ook moeten ze onderbouwen waarom de maatregel noodzakelijk en effectief is. Verder is de wet alleen bedoeld voor goedkope tot middeldure woningen, maar mogen gemeenten zelf bepalen tot welke WOZ-waarde de bescherming geldt. Die prijsgrens moeten ze echter ook onderbouwen. 

Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven willen die prijsgrens zo hoog mogelijk maken. Zij vrezen anders voor een 'waterbedeffect' waarbij de opkoopactiviteiten van beleggers verschuiven naar de duurdere woningen. Tilburg geeft aan het verbod tot de NHG-grens te willen instellen.


Hard nodig

Naar onze mening is regelgeving rondom het beleggen in woningen hard nodig. Vorig jaar kwam één op de drie te koop staande woningen in de vier grote steden in het bezit van investeerders. Hierdoor werd het voor starters haast onmogelijk om nog aan een betaalbare koopwoning te komen.