Actueel Nieuws

Helft huiseigenaren nog niet bezig met verduurzamen

Ongeveer een kwart van de bijna vier miljoen huiseigenaren in Nederland heeft stappen gezet om de woning te verduurzamen. De helft van de eigenaren is nog helemaal niet met duurzaamheid bezig.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder 2386 respondenten.

Volgens de Klimaatwet moeten in 2050 alle zeven miljoen huizen hernieuwbare energie en warmte gebruiken. Een belangrijke stap hierin is de isolatie van woningen en het benutten van zonne-energie. Een groot deel van de huiseigenaren heeft deze stap echter nog niet gezet. Bijna de helft van hen heeft nog geen isolatiemaatregelen genomen en driekwart heeft nog geen zonnepanelen geplaatst.

Barrières

De belangrijkste barrières voor verduurzaming zijn volgens het SCP de hoge kosten, onzekerheid over hoe lang er nog in het huis gewoond zal worden of de verwachting dat duurzame maatregelen in de toekomst goedkoper worden. Het SCP vindt dan ook dat de overheid meer moet doen om verduurzaming te stimuleren, bijvoorbeeld door financiële prikkels. 

Voor een kwart van de mensen die wél zijn begonnen met verduurzamen, was het milieu niet de belangrijkste overweging, maar een besparing op de energierekening en een verhoogd wooncomfort. 

Jouw huis verduurzamen?

Ben jij benieuwd naar de kosten en terugverdientijd van het verduurzamen van jouw woning? Met onze duurzaamheidsscan heb je binnen een paar minuten meer inzicht in jouw situatie.

Doe de scan arrow_forward