Actueel Nieuws

Hoge energieprijzen: bespaar energie in huis met deze tips

De afgelopen maanden is de aardgasprijs fors toegenomen wereldwijd. En die hogere prijs maakt ook elektriciteit en warmte duurder, aangezien er aardgas nodig is voor de productie ervan. Als je een eigen huis hebt, betekent dat dus dat je meer moet gaan betalen voor je energie. Hoog tijd om aan de slag te gaan met energie besparen in huis. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je een aantal tips.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 25-10-2021

1. Besparen op gas

Als de kosten van gas omhoog gaan, is het natuurlijk verstandig om in de eerste plaats naar je gasverbruik te kijken. Wat kun je nu doen om zelf minder gas in huis te verbruiken en te gaan besparen op gas? In de eerste plaats: ga zuinig stoken. Zet de verwarming bijvoorbeeld een graadje lager dan normaal of doe hem ’s avonds al iets eerder uit voor je naar bed gaat. Zorg er ook voor dat je huis goed geïsoleerd is, anders verdwijnt alle warmte naar buiten. Wat ook slim is om te doen is om een klokthermostaat of een slimme thermostaat aan te schaffen. Daarmee verwarm je je huis alleen op de momenten dat het nodig is. 


2. Stroom besparen

Je kunt ook je stroomverbruik aanpakken als je je energierekening wilt verlagen. In huis kun je verschillende dingen doen om je stroomverbruik te verlagen:

  • Voorkom sluipverbruik. Ongemerkt blijven veel apparaten namelijk toch stroom verbruiken als je ze niet gebruikt. Door deze echt uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen, ga je dit sluipverbruik te lijf.
  • Vervang energie slurpende apparaten. De kans is groot dat je nog een oude diepvries of koelkast met een ongunstig energielabel hebt. Vervang deze voor apparaten met een (donker)groen label en je bent goed op weg met stroom besparen.
  • Vervang je gloei- en halogeenlampen door ledlampen en doe de lampen uit als je een ruimte verlaat. 

 

3. Pas energiebesparende maatregelen toe

Je huis energiezuiniger maken is natuurlijk de beste maatregel om je energierekening omlaag te krijgen. Wat te denken van het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Zo wek je zelf energie op die je vervolgens weer gebruikt. Natuurlijk is dat wel even een flinke investering, maar gemiddeld heb je de kosten voor de aanleg ervan er binnen 6 a 7 jaar uit. Tegenwoordig zijn er bovendien ook steeds meer mogelijkheden om zonnepanelen te huren.

Het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van je huis zijn goede voorbeelden van het toepassen van energiebesparende maatregelen. Doe je dit op het moment dat je een huis koopt of je huis wilt gaan verbouwen, dan mag je in 2021 tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van je woning lenen. Je kunt dus meer hypotheek krijgen bij het toepassen van dit soort voorzieningen.