Actueel Nieuws

Huizenprijzen stijgen ongekend hard ondanks coronacrisis

In het laatste kwartaal van 2020 was de gemiddelde verkoopprijs van een woning € 365.000. Dat is 11,6 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2019 en het tweede kwartaal op rij met een prijsstijging van meer dan elf procent.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 20-1-2021

Ongekend, noemt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) deze cijfers. De coronacrisis heeft er tot nu toe geenszins voor gezorgd dat de huizenmarkt is afgekoeld. 

Volgens de NVM wordt bijna zestig procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Een huis is gemiddeld binnen vier weken verkocht. Gemiddeld hebben huizenzoekers 1,9 geschikte woningen om uit te kiezen: dat is bijzonder laag.

Meer rijtjeshuizen bouwen

Het bouwen van nieuwe woningen is de belangrijkste oplossing voor het woningtekort. Dat gaat nu te traag, vindt de NVM. Door thuiswerkende projectontwikkelaars en ambtenaren wordt de besluitvorming vertraagd. Ook vindt de NVM dat niet altijd het juiste type woning wordt gebouwd. Er worden veel (dure) appartementen in de binnenstad gebouwd, maar relatief minder 'gewone' eengezinswoningen.


Weg uit de Randstad

De grootste prijsstijgingen zag de NVM in Hardenberg (21,7%) en Zutphen (20,5%). De prijsstijging in Amsterdam was slechts 3,4%. De makelaarsvereniging ziet een trek van de Randstad naar andere provincies, hetgeen wij eerder deze maand ook al constateerden. Buiten de Randstad krijg je voor dezelfde prijs gemiddeld 40 m2 meer woonruimte.

5 tips om je kansen te vergroten op de woningmarkt arrow_forward