Actueel Nieuws

Kabinet wil maatregelen voor transparanter koopproces

Het demissionaire kabinet wil dat er meer transparantie komt tijdens het proces van bieden op een huis, om zo het koopproces eerlijker te maken. Eén van de maatregelen is het invoeren van een 'biedlogboek', waarin huizenzoekers achteraf kunnen zien hoeveel en wanneer er door anderen is geboden.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 9-11-2021

"Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weet iedereen hoe het bieden verlopen is", schrijft demissionair minister Ollongren. Een andere maatregel die Ollongren voorstelt is het verplichten van een financieel en bouwkundig voorbehoud bij het bieden op een woning. Ten slotte wil ze ook dat de brancheverenigingen van makelaars een verbeterplan schrijven, om de ruimte voor interpretatie van de regels te beperken.


Een eerlijke kans

Deze maatregelen komen als geroepen in de huidige krappe huizenmarkt, waar de huizenprijzen onlangs weer met 18,5 procent gestegen zijn. Door het biedingsproces transparanter te maken, maakt iedere koper een eerlijke kans op een woning.

De minister van Binnenlandse Zaken wil dat de makelaarsverenigingen snel aan de slag gaan met de maatregelen, anders komt er nieuwe regelgeving om het verplicht te maken. Ollongren deed al eerder een oproep aan makelaars om het koopproces transparanter te maken, maar schrijft dat ze nog geen "branchebrede aanpak" ziet.