Actueel Nieuws

NHG-grens wordt volgend jaar verhoogd naar 355.000 euro

Het grensbedrag voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari van 325.000 naar 355.000 euro. Ook zal de eenmalige premie die je betaalt voor NHG dalen van 0,7 naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 23-9-2021
Klein huisje in handen

Dat meldt de stichting Nationale Hypotheek Garantie. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2022 bij woningen tot een bedrag van € 355.000 gebruikt kunt maken van het NHG vangnet. Als er sprake is van energiebesparende maatregelen, dan ligt de grens vanaf 1 januari op € 376.300 (dit was € 344.500 in 2021).


Hoge huizenprijzen

De stijgende huizenprijzen zijn de belangrijkste reden om de kostengrens met 30.000 euro te verhogen. Hierdoor konden er steeds minder NHG-hypotheken worden afgesloten. De gemiddelde huizenprijs zal in januari volgend jaar vermoedelijk rond de vier ton liggen. Op de vraag waarom de NHG-grens dan niet tot minstens 4 ton wordt verhoogd, geeft de stichting het volgende antwoord:

"Vanwege de snelle prijsstijging zijn er steeds minder huizen te koop voor een bedrag onder de NHG-kostengrens. Wij maken ons hier zorgen over, want het is belangrijk dat mensen gebruik kunnen blijven maken van de hulp die NHG kan bieden bij financiële problemen en eventuele restschulden. We krijgen regelmatig de vraag waarom we de kostengrens dan niet nog verder verhogen, zodat we meer woningeigenaren kunnen beschermen met het NHG-vangnet. Dit is niet de oplossing voor de huidige problematiek. We moeten voorkomen dat we olie op het vuur gooien en streven naar stabiliteit over de cyclus heen.”  


Verlaagde premie

Ook wordt de eenmalige premie die je betaalt om een NHG-hypotheek af te sluiten, ook wel borgtochtprovisie genoemd, verlaagd van 0,7 naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Dit scheelt huizenkopers volgend jaar enkele honderden euro's.