19-01-2021

Renteverwachtingen van onze expert Philip Bokeloh

Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kort- en langlopende rente

• Korte rente: stabilisatie
• Lange rente: stabilisatie

Het aantal besmettingen blijft hoog, mede omdat nieuwe, besmettelijkere coronavarianten de kop opsteken. Overheden verscherpen daarom de lockdownmaatregelen. Slecht nieuws dus. Tegelijkertijd stijgt het aantal succesvolle vaccins en beginnen steeds meer landen met vaccineren, zodat de immuniteit geleidelijk zal verbeteren.

Hoe vlotter de immuniteit stijgt, hoe sneller de economie weer open kan. Dat zal helpen de schade te beperken. Gelet op de hoge aandelenkoersen sorteren beleggers alvast voor op een herstel. Ook aandelen van banken doen het goed. Beleggers schatten het gevaar van verliezen op uitstaande kredieten lager in, omdat het eind van de pandemie in zicht komt.

Dat beleggers meer vertrouwen hebben in de vooruitzichten van banken valt ook af te lezen aan de lagere risicopremies die zij rekenen als zij geld aan banken toevertrouwen. Banken kunnen zich daardoor goedkoper financieren. Onder druk van de concurrentie zullen zij dit voordeel waarschijnlijk aan klanten doorgeven via een lage hypotheekrente.

Een goede graadmeter voor de hypotheekrente is de rente op overheidsleningen. Die is laag. De rente op overheidsleningen met een looptijd van 10 jaar staat op slechts -0,5%. Negatief dus! Een belangrijke oorzaak hiervan is het beleid van centrale banken. Die kopen op grote schaal schuldtitels, zodat de prijs daarvan stijgt en de erover uitgekeerde rente daalt.

De centrale banken geven aan dat zij hiermee willen doorgaan. Door schuldtitels te kopen proberen zij meer geld in circulatie te brengen en de rente naar beneden te drukken. Het doel daarvan is de consumptie en de investeringen aan te zwengelen en overheden in staat te stellen om de economie weer aan de praat te krijgen.

Dat is nodig, want de bestedingen blijven achter en de inflatie zakt steeds verder weg. De ECB streeft een inflatie na van 2% op langere termijn. Maar met -0,3% in december ligt de inflatie ver onder de doelstelling. De recente stijging van de euro -en de lagere invoerprijzen die daaruit voortvloeien- maakt het bovendien extra lastig om de inflatie hoger te krijgen.

Met het oog op de kwetsbare economische condities en de lage inflatie zit er voor de ECB weinig anders op dan de economie te blijven stimuleren. Ook voor andere centrale banken geldt dat zij voorlopig een ruim monetair beleid moeten blijven voeren. Dit sterkt ons in onze verwachting dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Rachelle Rijk en Dimitry Fleming.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward