Steeds meer gemeenten weren beleggers door zelfbewoningsplicht in te voeren
Op dit moment zijn er al zo'n 130 gemeenten die een zelfbewoningsplicht hanteren voor nieuwbouwwoningen, om zo beleggers te weren van de woningmarkt.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs 222 Nederlandse gemeenten. In 63 procent van deze gemeenten gaat het om een zelfbewoningsplicht van alle nieuwbouwwoningen, ongeacht de prijs. In de overige gemeenten gaat het alleen om de goedkopere woningen. Van de gemeenten die nog geen zelfbewoningsplicht hebben, heeft bijna een derde concrete plannen om die alsnog in te voeren.
Zelfbewoningsplicht houdt in dat je alleen een huis kunt kopen als je die zelf gaat bewonen. Een huis kopen om die vervolgens te verhuren, is dan niet toegestaan. De maatregel is bedoeld om beleggers te weren, die de huizenprijzen flink opdrijven.
Opkoopbescherming voor bestaande woningen
Vanaf 1 januari 2022 zullen veel gemeenten ook een opkoopbescherming invoeren voor bestaande koopwoningen. In de enquête van de Volkskrant gaf bijna 60 procent van de ondervraagde gemeenten aan al stappen in die richting te hebben gezet. Verschillende grote steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven hebben al bekend gemaakt zo snel mogelijk maatregelen in te gaan voeren. Ongeveer 30 procent van de omliggende gemeenten hebben dergelijke plannen ook al besproken, aangezien ze bang zijn dat de maatregelen in de grote steden zullen zorgen voor meer beleggers in de randgemeenten.