Actueel Nieuws

Sterkste stijging huizenprijzen in bijna 20 jaar

Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak
In februari 2021 waren de huizenprijzen gemiddeld 10,4 procent duurder dan in februari 2020. Dat is de sterkste stijging in bijna 20 jaar, melden het CBS en het Kadaster.

Er is op de woningmarkt absoluut geen sprake van een coronadip, stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Volgens van Mulligen heeft de pandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje gegeven. Veel mensen hebben het afgelopen jaar meer gespaard doordat ze bijvoorbeeld niet op vakantie konden. Dit extra geld kunnen ze gebruiken om te bieden op woningen.


Stijgende trend

De huizenprijzen stijgen al sinds juni 2013. In 2019 zwakte de prijsstijging wat af, maar dit trok in de loop van 2020 weer aan. De gemiddelde huizenprijs is op dit moment het hoogste in Bloemendaal (€ 863.000) en het laagste in Pekela (€ 164.000).


Meer transacties

Het aantal huizen dat verkocht wordt is ook gestegen. In februari dit jaar wisselden 9,4 procent meer huizen van eigenaar dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal registreerde het kadaster vorige maand bijna 17 duizend woningtransacties. In de eerste twee maanden van 2021 werden al ruim 41 duizend woningen verkocht. Deze stormloop heeft mogelijk te maken met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar.