Actueel Nieuws

Vrijstelling overdrachtsbelasting tot 35 jaar heeft huizenprijzen flink gestuwd

sleutel overdracht
De gemiddelde huizenprijs was in het eerste kwartaal van 2021 hoger dan ooit, namelijk € 379.000. Dat is een stijging van 16,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar een flinke stuwende werking heeft gehad op de huizenprijzen.

Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat veel kopers tot 35 jaar de eigendomsoverdracht van hun nieuwe woning hebben uitgesteld naar de eerste drie maanden van 2021. In die drie maanden betaalden kopers tot 35 jaar namelijk geen overdrachtsbelasting à twee procent van de woningwaarde. Per 1 april is de regel veranderd en geldt de belastingvrijstelling alleen nog voor woningen tot € 400.000.


Meer huizen verkocht, meer NHG-hypotheken

In het eerste kwartaal van 2021 werden er 29 procent meer huizen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2020. Zo'n 61 procent van alle te koop staande woningen werd gekocht door kopers tot 35 jaar. Een jaar eerder was dat nog geen 45 procent.

Ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een garantie voor woningen tot € 325.000, zag een toename in het aantal aanvragen voor hypotheken met NHG. Het gaat om 35.000 aanvragen, een toename van twintig procent ten opzichte van een jaar eerder.  


Veel doorstromers

Bijna veertig procent van de jonge huizenkopers in het eerste kwartaal kocht niet voor de eerste keer een huis. Zij kochten al eerder een huis en waren dus doorstromers. Het lijkt er dus op dat niet alleen starters van de belastingvrijstelling hebben geprofiteerd, maar dat vooral ook doorstromers tot 35 jaar voordeel hebben gehad. Het Kadaster verwacht dat de vrijstelling pas op langere termijn effectiever zal worden voor starters. Het percentage van doorstromers dat gebruik maakt van de regeling zal afnemen, aangezien de regeling maar één keer toegepast mag worden.  

Overdrachtsbelasting: alle regels op een rij arrow_forward