Actueel Nieuws

De woonplannen van het demissionair kabinet in 2022

Ook al heeft ons land op nog altijd een demissionair kabinet, toch zijn er al genoeg plannen voor 2022 vanuit de regering bekendgemaakt. Op allerlei uiteenlopende gebieden, waaronder die op het gebied van wonen. Natuurlijk gaat het daarbij over zaken als de hypotheekrenteaftrek, het investeren in de woningbouw en subsidies op het gebied van verduurzamen. Je hoeft natuurlijk lang niet alles te weten van de nieuwe plannen, maar op deze pagina hebben we in elk geval de belangrijkste maatregelen voor je samengevat.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 14-10-2021
2022 huisje

1. Extra subsidie om je woning te verduurzamen

Wil je je huis gaan verduurzamen in de nabije toekomst? Dan is er goed nieuws voor je, want van 2022 tot en met 2024 komt hiervoor extra subsidie beschikbaar. Zo wordt er een pot gevormd van 288 miljoen euro voor de installatie van hybride warmtepompen. En daarnaast wordt er 514 miljoen euro vrijgemaakt voor het isoleren van koop- en huurwoningen. Meer weten over het aanvragen van zo’n subsidie? Kijk dan op de website van de overheid.

 

2. Minder hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens

Wie een koophuis heeft, kan de betaalde hypotheekrente elk jaar aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Hypotheekrenteaftrek noemen we dat. Heb je een inkomen in de hoogste belastingschijf? Dan daalt in 2022 deze aftrek voor je. Wie meer verdient dan €69.398 per jaar kan vanaf 1 januari 2022 nog maar maximaal 40% aftrekken van de belasting. Op dit moment bedraagt dat percentage nog 43%. Als je niet in de hoogste schijf valt, verandert er verder niks voor je qua hypotheekrenteaftrek. 

 

3. Eén miljard extra om woningen te bouwen

Je hoort steeds meer protesten in het land tegen de woningnood. Overal in het land wordt het steeds lastiger om een betaalbare woning te kopen. Daarom gaat de regering de komende tien jaar elk jaar 100 miljoen euro inzetten ter stimulatie van de woningbouw. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze dat geld gebruiken. Bijvoorbeeld door het starten van nieuwbouwprojecten, het reinigen van vervuilde grond of het verbeteren van de wegen naar nieuwe wijken.

 

4. Verhoging NHG-grens

Wil je een huis gaan kopen met Nationale Hypotheek Garantie? Op 1 januari 2022 gaat de kostengrens omhoog naar 355.000 euro (nu is dat nog 325.000 euro). De premie die je moet betalen om een hypotheek met NHG af te sluiten gaat juist omlaag. In plaats van 0,7% dit jaar betaal je in 2022 nog maar 0,6% premie. Het gevolg: volgend jaar kun je een duurdere woning kopen met NHG tegen een lagere premie.

 

5. Minder hypotheek bij private lease

Met ingang van 1 april 2022 vinden er ook wijzigingen plaats rondom het hebben van een private lease contract. Vanaf die datum weegt zo’n contract namelijk zwaarder mee bij het bepalen van je maximale hypotheek. Nu wordt nog maar 65% van een private lease contract bij het BKR geregistreerd (het zogenaamde financiële deel), maar vanaf 1 april 2022 wordt met het gehele bedrag van het leasecontract rekening gehouden. Dan wordt dus ook het servicedeel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen) meegenomen.

6. Wijziging overdracht eigenwoningverleden partner

Koop je samen met een partner een huis en heeft hij of zij al ooit eerder een koophuis gehad? Dan komt soms het ‘eigenwoningverleden’ van je partner in beeld. Zoals het feit dat hij of zij in aanmerking komt voor het overgangsrecht. Of dat er overwaarde is van een vorig huis wat jullie willen gebruiken voor de koop van een nieuwe woning. Houd er rekening mee dat de regels rondom de overdracht van het eigenwoningverleden gaan wijzigen op 1 januari 2022. Ga daarom altijd in gesprek met een hypotheekadviseur en laat uitzoeken wat voor jullie situatie geldt. 

Je ziet het: er staan best wel wat dingen op de planning waar je in 2022 mee te maken kunt krijgen bij het kopen van een nieuwe woning. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je definitieve knopen doorhakt. Maak een afspraak met een van onze adviseurs bij jou in de buurt.