Actueel Nieuws

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wint weer wat aan populariteit

In het tweede kwartaal van dit jaar won het aantal NHG-hypotheken 1,5 procentpunt marktaandeel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022, aldus NHG.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 19-8-2022

Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken tot 355.000 euro (in 2022). Met een NHG-hypotheek loop je minder risico en profiteer je van een rentekorting. Stel, je kunt je maandlasten door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid niet betalen en je moet je woning verkopen. Als de opbrengst van de verkoop niet voldoende is voor het afbetalen van de restschuld betaalt NHG onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank.

Aflossingsvrij versus NHG

De laatste tijd was de aflossingsvrije hypotheek erg populair. Met dit type hypotheek is het niet mogelijk om NHG te krijgen. De huizenkoper koos liever voor lagere maandlasten en niet aflossen dan voor de garantie die een NHG-hypotheek biedt. Ook de toenemende huizenprijzen speelden een rol in het afnemen van populariteit voor een NHG-hypotheek. Voor een NHG-hypotheek geldt namelijk dat de kostengrens op 355.000 euro ligt. Deze kostengrens was veelal te laag in verhouding tot de gemiddelde koopsom in Nederland voor een woning.

Stijgende hypotheekrente

Inmiddels zien we een kentering in deze trend. Dit komt voornamelijk door de hogere rentetarieven. Een aflossingsvrije lening voor je hypotheek betekent weliswaar geen lasten voor het aflossen, maar de rentes zijn inmiddels flink opgelopen. Hierdoor is het verschil niet meer zo groot, dus wordt het minder aantrekkelijk om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen.