Actueel Nieuws

Goed nieuws: woningaanbod met 42 procent toegenomen

Aan het eind van het afgelopen kwartaal stonden ruim 25.000 woningen te koop. Dat is een toename van 42 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de huizenprijzen zijn minder hard gestegen.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 14-7-2022
Stijging huisjes geld

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM). In het hele tweede kwartaal zijn er 47.100 woningen te koop gezet door NVM-makelaars, dat is 23 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2021 en 46 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Prijsstijging zwakt af

De gemiddelde verkoopprijs lag het afgelopen kwartaal op € 448.000. Dat is 3,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal en 10,6 procent hoger dan een jaar eerder. Nog steeds een flinke prijsstijging, maar niet meer zo flink als in eerdere kwartalen waar de prijsstijging rond de twintig procent lag.

Boven de vraagprijs

Nog steeds worden de meeste woningen boven de vraagprijs verkocht, namelijk zo'n 80 procent. Wel nam het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs iets af: van 7,7 procent naar 7,5 procent. Dit duidt erop dat de bedragen waarmee wordt overboden iets aan het afnemen zijn.

Duurzaamheid wordt belangrijker

Met de stijgingen van de energieprijzen wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor huizenkopers. Hoe groener het energielabel, hoe meer de woningwaarde stijgt. Eerder was een duurzame woning zo’n 25.000 euro meer waard dan een niet-duurzame vergelijkbare variant. Sinds de stijging van de energieprijzen is dat toegenomen tot 35.000 euro.