Actueel Nieuws

Meer kans voor starters: investeerders minder actief op woningmarkt

Investeerders kochten het afgelopen jaar minder woningen op de woningmarkt ten opzichte van 2020, terwijl starters juist meer woningen kochten. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Kadaster. Het lijkt er daarmee op dat de aanpassingen rondom de overdrachtsbelasting van januari 2021 het gewenste effect hebben gehad.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 29-4-2022
Starters woningmarkt

De effecten van overdrachtsbelasting zichtbaar

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen wanneer je eigenaar wordt van een pand. Om investeerders te weren van de woningmarkt, verhoogde de regering vorig jaar de overdrachtsbelasting voor bedrijven naar 8 procent. Mensen onder de 35 jaar kregen daarentegen vrijstelling van deze belasting, met als doel om het makkelijker te maken voor starters om een woning te kopen.

Recent onderzoek van het Kadaster toont aan dat deze veranderingen rond de overdrachtsbelasting waarschijnlijk al het gewenste effect hebben gehad. Vorig jaar werden er 55.000 huizen gekocht door investeerders, ten opzichte van 88.000 in 2020. Dit is de eerste daling sinds 2013. 

Het aantal koopstarters op de woningmarkt steeg daarentegen juist ten opzichte van 2020. In 2021 kochten 80.000 mensen hun eerste woning. Goed nieuws dus, voor alle starters op de woningmarkt. 

In 2022 ook jouw eerste huis kopen? Lees meer over het aankoopproces en hoe het financieren van je eerste woning te werk gaat. 

Jouw eerste huis kopen arrow_forward