Actueel Nieuws

NVM wil doorstroom op woningmarkt verbeteren door aankomend woningaanbod online te zetten

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is een pilot begonnen waarmee het mogelijk wordt om huizen die in de toekomst (mogelijk) op de markt komen, online te bekijken. Dit moet een impuls geven aan de doorstroming op de woningmarkt.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 28-2-2022
Woning kopen

Woningmarkt in beweging brengen

De woningmarkt zit al jaren op slot: het aanbod slinkt, terwijl de prijzen alsmaar toenemen. Hierdoor wachten veel doorstromers met het te koop zetten van hun woning. Ze willen eerst een nieuwe woning hebben gekocht voordat ze tot verkoop over gaan. Een logisch gevolg van de huidige situatie, maar het draagt natuurlijk ook bij aan het probleem. Door het (toekomstige) woningaanbod eerder online inzichtelijk te maken, hoopt de NVM dat woningeigenaren meer vertrouwen krijgen in het vinden van een nieuwe woning en dus hun eigen woning sneller op de markt zetten.

Hoe de pilot werkt 

Met deze proef is het mogelijk om woningen online aan te bieden en te bekijken, zelfs als uiteindelijk besloten wordt niet tot verkoop over te gaan. De woning blijft allereerst anoniem en er worden slechts enkele algemene beschrijvingen gegeven, zoals het aantal kamers, de hoeveel m2 en de wijk. Pas als er officieel opdracht tot verkoop is gegeven aan de NVM-makelaar komt de woning volledig herkenbaar online. In de tussentijd kun je als consument zijnde alvast een digitale zoekopdracht aanmaken om zo op de hoogte blijven van het aankomend aanbod in jouw zoekprofiel. 

‘Structureel nieuw concept’

Volgens de NVM kan de pilot bijdragen aan een ‘transparantere verbinding tussen potentiële verkopers en kopers.’ De pilot loopt tot het einde van dit jaar, waarna de resultaten geëvalueerd zullen worden. De NVM hoopt deze pilot daarna om te kunnen zetten naar een ‘structureel nieuw concept voor aankomend aanbod.’