Actueel Nieuws

Rookmelders per 1 juli verplicht in Nederland

Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar per 1 juli moeten ook bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hebben. Met dit besluit geeft de regering gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland, vastgoedeigenaren en gemeenten.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 7-4-2022
Rookmelders verplicht

Rookmelders redden levens

Ongeveer 75% van de woningen in Nederland heeft op dit moment een rookmelder. Een te laag percentage, omdat ons reukvermogen is uitgeschakeld tijdens het slapen en het inademen van rook de belangrijkste doodsoorzaak is bij woningbranden. Het besluit om rookmelders overal te verplichten heeft dus als doel om levens te redden. 

Rookmelders in alle woningen

Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders op iedere verdieping al sinds 2003 verplicht. Per juli wordt dit doorgetrokken naar alle woningen. Woningeigenaren zijn zélf verantwoordelijk om rookmelders op tijd en op de juiste manier te installeren. Huur je een woning? Dan dient je huisbaas de rookmelders te verzorgen. 

Type rookmelder

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen - die rookmelders dienen te hebben die op het elektriciteitsnetwerk van de woning (230V) worden aangesloten - worden er voor bestaande woningen geen richtlijnen gehanteerd. Dit betekent dat rookmelders op batterijen ook mogen worden geïnstalleerd. 

Mocht je nog geen rookmelders in huis hebben, is het verstandig om deze direct aan te schaffen en niet te wachten tot het verplicht wordt in juli. Ze zijn essentieel om veilig te wonen en zijn niet al te duur te verkrijgen bij een bouwmarkt.