Actueel Nieuws

Streng klimaatbeleid risico voor financiële instellingen en een op de vijf huiseigenaren

Het merendeel van de vastgoedbeleggingen die zijn gemaakt door de financiële sector zitten in gebouwen die niet duurzaam genoeg zijn. Dit brengt een groot financieel risico met zich mee, omdat, als gevolg van de steeds strengere klimaateisen van de overheid, niet-duurzame gebouwen steeds minder waard zullen worden. Dit risico raakt niet alleen de financiële sector, maar vrijwel alle huishoudens in Nederland die een woning bezitten met energielabel C of lager. Het is dus belangrijk dat we snel gaan verduurzamen. Hier schuilt echter een probleem: één op de vijf huiseigenaren in Nederland kan de verduurzaming van hun huis niet betalen, zo meldt het Financieel Dagblad op basis van een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB).

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 21-2-2022
Energielabel rekenmachine

Klimaatneutraal wonen en werken 

Het kabinet wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dit betekent onder meer dat voor 2030 de eerste 1,5 miljoen woningen volledig van het gas af moeten zijn. Daar zijn forse investeringen voor nodig. Momenteel gaat er veel aandacht en subsidie van de overheid naar het verduurzamen en isoleren van woningen en kantoren, bijvoorbeeld met behulp van warmtepompen, zonnepanelen en beter isolatiemateriaal. Van vastgoedbezitters en huiseigenaren wordt zelf ook verwacht dat zij hier hun steentje aan bijdragen. 

Strenge klimaateisen brengen financieel risico mee

Het DNB kwam begin deze maand met een zorgelijk rapport over de verduurzaming van Nederland: banken, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen voornamelijk in niet-duurzame gebouwen die snel hun waarde verliezen, en voor 20 procent van de huiseigenaren zijn de bestaande subsidieregelingen en leenmogelijkheden niet voldoende om de verduurzaming van hun huis te financieren. Hierdoor lopen beide partijen financieel risico, omdat de verwachting is dat de klimaateisen steeds strenger gaan worden.

Vooral woningen met energielabel C of lager problematisch

DNB berekende dat tussen de 30 procent tot 75 procent van alle vastgoedbeleggingen van de financiële sector gevaar lopen - het exacte percentage is afhankelijk van hoe streng de klimaateisen van de overheid daadwerkelijk zullen worden in de loop der jaren. Vooral financiële instellingen die hypotheken verstrekken lopen risico met hun vastgoedportefeuille, omdat met 60 procent een meerderheid van de Nederlandse woningen energielabel C of lager hebben en dus niet-duurzaam zijn.

De 20 procent van de huiseigenaren die volgens het rapport niet in staat zijn om straks de gewenste verduurzaming te financieren, hebben voornamelijk een woning met het energielabel C of lager. De benodigde investering voor deze groep bedraagt tussen de 15.000 en 35.000 euro. DNB concludeert in hun rapport dat ze hiervoor niet genoeg spaargeld hebben of niet kredietwaardig genoeg zijn voor het afsluiten van een extra hypotheek. Hierdoor kan een aanzienlijk deel van de huiseigenaren in de financiële problemen komen. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. 


Wil je snel weten wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming in jouw situatie? Doe dan onze online duurzaamheidsscan, waarmee je direct kan zien welke energiebesparende maatregelen je in jouw financiële situatie kan nemen en voor welke subsidieregelingen en leenmogelijkheden je mogelijk in aanmerking komt.