Actueel Nieuws

Wees alert op je maandlasten: ING vreest dat mensen door inflatie hypotheek niet meer kunnen betalen

Met 6,4% heeft Nederland te maken met de hoogste inflatie in decennia. Hierdoor moeten consumenten meer betalen voor goederen. Dit is vooral merkbaar bij de prijs voor energie en voeding, die de laatste tijd door het dak schoten. In deze tijden is het extra belangrijk om je maandelijkse woonlasten goed in de gaten te houden.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 17-2-2022
Hypotheek berekenen woning

´Stroppenpot´ ING bijgevuld

ING kwam eerder deze maand met een boodschap waar weinig mensen blij van worden: ze verwachten dat steeds meer mensen door de inflatie financieel in de knel komen te zitten en hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Daarom hebben ze hun stroppenpot aangevuld met maar liefst 346 miljoen euro. Dit om het financiële risico op te vangen als deze verwachting straks inderdaad uitkomt. 

Tips om woonlasten te verlagen 

Het nieuws van ING nodigt ons uit om extra alert te blijven op onze maandlasten. Want ondanks de buitengewoon hoge inflatie hebben veel mensen nog de mogelijkheid om deze te verlagen. In het geval van een van de zwaarste woonlasten, de hypotheek, zijn daar verschillende manieren voor. Zo kan je kijken of het voordeliger is om je huidige hypotheek over te sluiten. Ook kan je ervoor kiezen om wanneer dat kan extra af te lossen, waardoor je geleidelijk je maandelijkse woonlasten verlaagt.  

Ten slotte is het goed om eens te controleren in welke risicoklasse je momenteel zit. Als je al een tijdje een hypotheek hebt en al veel hebt afgelost, kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse bent ingeschaald. De hoogte van je hypotheek wordt gebaseerd op de risicoklasse waar je in zit, maar lang niet alle hypotheekverstrekkers passen dit automatisch aan. 

Starters op de woningmarkt 

Ben je nieuw op de woningmarkt en wil je binnenkort een bod uitbrengen op jouw droomhuis? Hou er dan rekening mee dat de aankomende jaren de inflatie verder zal toenemen. Daarom is het belangrijk dat je ook op de lange termijn je maandlasten ruimschoots kan blijven betalen. Dit vereist een goed overzicht en inzicht in je maandlasten.

Meer weten of advies hierover inwinnen?

Maak een afspraak op een van onze vestigingen arrow_forward