Wat doet de hypotheekrente volgens ING?
Renteverwachtingen van expert Mirjam Bani
Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.
Verwachtingen voor de kortlopende rente
De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
Op 20 september voert de ECB voor de tiende keer op rij een rentestijging van 25 basispunten door. Sinds vorig jaar juli heeft de ECB de depositorente (beleidsrente) in totaal met 450 basispunten verhoogd van onder nul naar 4 procent. De centrale bank wil zo de economie afremmen en de te hoge inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2 procent op de middellange termijn’ sturen. Hiermee lijkt er voorlopig een einde te zijn gekomen aan de reeks van rentestijgingen. Want hoewel de inflatie met 5,3 procent in augustus nog altijd te hoog was, verwacht de ECB dat ze voor nu voldoende hebben gedaan om de inflatie op middellange termijn richting de 2 procent te bewegen. Bovendien wil de ECB voorkomen dat ze de economie met verdere renteverhogingen te veel schade toebrengt.
Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende tijd stabiliseren.
Verwachtingen voor de langlopende rente
Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.
Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste periode ook flink gestegen.
Om de hoge inflatie tegen te gaan, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid de afgelopen tijd verkrapt. Zo is de ECB gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en is de depositorente flink verhoogd. Sinds juli 2023 is de ECB gestopt met het herfinancieren van aflopende obligaties uit het APP (asset purchase programme), terwijl het PEPP (pandemic emergency purchase programme) nog wel volledig geherfinancierd wordt.
Deze monetaire verkrapping tempert de economische groei- en inflatieverwachtingen binnen de eurozone. Dit remt de stijging van de kapitaalmarktrentes af, waardoor de kans groter wordt dat dat de lange rentes komende tijd iets zullen dalen.
Meer renteverwachtingen
Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Bram Vendel en Rachelle Rijk.
Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?
Afspraak maken
Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.