Wat doet de hypotheekrente volgens ING?

Renteverwachtingen van expert Mirjam Bani

Foto Mirjam Bani Mirjam Bani | Econoom Huizenmarkt | ING Mirjam Bani is sinds 2017 werkzaam als Econoom Huizenmarkt bij de ING. Ze houdt zich hier vooral bezig met de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt. Mirjam is verantwoordelijk voor de content die ING publiceert over de Nederlandse woningmarkt, zoals hun visie en prognoses voor de woningmarkt.
Leestijd: 5 min
Laatste update 15-09-2023

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Op 20 september voert de ECB voor de tiende keer op rij een rentestijging van 25 basispunten door. Sinds vorig jaar juli heeft de ECB de depositorente (beleidsrente) in totaal met 450 basispunten verhoogd van onder nul naar 4 procent. De centrale bank wil zo de economie afremmen en de te hoge inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2 procent op de middellange termijn’ sturen. Hiermee lijkt er voorlopig een einde te zijn gekomen aan de reeks van rentestijgingen. Want hoewel de inflatie met 5,3 procent in augustus nog altijd te hoog was, verwacht de ECB dat ze voor nu voldoende hebben gedaan om de inflatie op middellange termijn richting de 2 procent te bewegen. Bovendien wil de ECB voorkomen dat ze de economie met verdere renteverhogingen te veel schade toebrengt. 

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende tijd stabiliseren. 

Verwachtingen voor de langlopende rente

Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste periode ook flink gestegen.

Om de hoge inflatie tegen te gaan, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid de afgelopen tijd verkrapt. Zo is de ECB gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en is de depositorente flink verhoogd. Sinds juli 2023 is de ECB gestopt met het herfinancieren van aflopende obligaties uit het APP (asset purchase programme), terwijl het PEPP (pandemic emergency purchase programme) nog wel volledig geherfinancierd wordt. 

Deze monetaire verkrapping tempert de economische groei- en inflatieverwachtingen binnen de eurozone. Dit remt de stijging van de kapitaalmarktrentes af, waardoor de kans groter wordt dat dat de lange rentes komende tijd iets zullen dalen.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Bram Vendel en Rachelle Rijk.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken