23-11-2017

Energiebesparende voorzieningen leiden tot hoger leenbedrag

Huizenkopers onvoldoende bewust van extra financiële mogelijkheden

Capelle aan den IJssel, 23 november 2017 - Huizenkopers die energiebesparende voorzieningen treffen in hun huis of een energieneutrale woning willen kopen, zijn zich er volgens De Hypotheker niet altijd van bewust dat zij in aanmerking kunnen komen voor een hogere hypotheek tot maximaal 106 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde. Voor de eerste 9.000 euro is geen extra inkomen nodig en kun je dus met hetzelfde inkomen een hogere hypotheek krijgen.

Woningen zijn verantwoordelijk voor ruim een kwart van de totale CO2-uitstoot in Nederland. De regering heeft zich ten doel gesteld om tegen 2050 een CO2-reductie van 80 tot 95 procent te realiseren. Om dit te bereiken, moet de energievoorziening in alle woningen zijn gebaseerd op andere energiebronnen dan aardgas. Bovendien moet de helft van de woningen energieneutraal zijn en de andere helft minimaal energielabel B hebben. “Wat veel huizenkopers niet weten, is dat voor de financiering van energiebesparende voorzieningen extra mag worden geleend, óók met Nationale Hypotheekgarantie. Zo is het bij verschillende hypotheekverstrekkers mogelijk een extra bedrag te lenen voor energiebesparende voorzieningen. Dit kan dit oplopen van 9.000 euro voor nieuwbouw- of bestaande woningen met A++-label en tot wel 25.000 euro voor een energieneutrale woning”, vertelt Twan Cats, Commercieel Directeur van De Hypotheker. “Hierdoor krijgt de huizenkoper een hogere hypotheek, draagt hij bij aan de nodige CO2-reductie én bespaart hij ook nog eens op de maandelijkse energielasten.”

Hoger leenbedrag met energiebesparende voorzieningen

Met energiebesparende voorzieningen is het mogelijk een hypotheek te krijgen tot maximaal 106 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde. Energiebesparende voorzieningen zijn bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, dubbele beglazing, de installatie van een warmtepomp, zonneboiler en/of zonnecellen. Hierdoor kan de waarde van de woning stijgen en als dat met een taxatie kan worden aangetoond, kan de huizenkoper, met een verzamelinkomen van minimaal €33.000 euro, extra leenruimte krijgen. Deze ruimte moet wel volledig besteed worden aan energiebesparende voorzieningen.

Meer lenen op basis van onderpand

Voor een hogere hypotheek is de waarborg van een waardevermeerdering van de woning, door middel van een taxatie, nodig. Op basis van onderpand zijn er twee mogelijkheden om meer geld te lenen voor energiebesparende voorzieningen. Er kan een maximale lening van 106 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde worden afgesloten. Een tweede mogelijkheid is maximaal 101 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde te lenen en daarbij de kosten die aan de energiebesparende voorzieningen worden besteed. De maximale lening mag dan nooit meer zijn dan 106 procent van de nieuw getaxeerde woningwaarde. Is er sprake van NHG bedraagt de maximale lening 259.700 euro (106 procent van 245.000 euro). Dit is 12.250 euro meer dan zonder extra energiebesparende voorzieningen (101 procent van 245.000 euro).

Meer lenen op basis van inkomen

Een andere mogelijkheid voor een hogere hypotheek is op basis van een (gezamenlijk) toetsingsinkomen van minimaal 33.000 euro. Bij het treffen van energiebesparende voorzieningen of bij aankoop van een woning met A++-label kan men in dat geval maximaal 9.000 euro meer lenen op hetzelfde inkomen, dan wanneer men geen energiebesparende voorzieningen treft. Bij een zogenoemde NulopdeMeter-woning, ofwel een woning die energieneutraal is, is het zelfs mogelijk om 25.000 euro extra te lenen bij een (gezamenlijk) inkomen van minimaal 33.000 euro.